Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Киберсигурност - невъзпятият герой на бизнеса

   


В дигиталната ера, в която живеем опазването на данните са жизнената сила на всеки бизнес. В същото време отделите за киберсигурност и външните организации, занимаващи се със защита, това сякаш все още са "невъзпятите герои на компаниите", споделя Антъни Куин - главен изпълнителен директор на Acumen Cyber, пред Professional Security.

Защитата от киберпрестъпления протича през всеки аспект на една организация, задвижвайки решенията, стимулирайки иновациите и позволявайки растеж. Но с нарастването на зависимостта ни от данни нараства и уязвимостта ни към онези, които искат да ги използват.

"Киберпрестъпността вече не е домейн на самотни хакери, това е сериозна и добре организирана, доходоносна индустрия, която представлява екзистенциална заплаха за всички бизнеси. Ето защо киберсигурността и организациите, които работят неуморно за защита на бизнеса, никога не са били по-важни", подчертава Антъни Куин.

Ролята на тези хора не е просто да предоставят услуги на бизнеса, а да служат като негови доверени партньори за осигуряване на приемственост и устойчивост. Експертите по киберсигурност не са просто доставчици, а пазители, които работят неуморно, за да държат хакерите на разстояние, така че клиентите им да могат уверено да работят в една все по-враждебна среда.

Снимка 624934

Източник: iStock Images

И все пак, за да разберат напълно важността на тази роля, бизнес лидерите трябва да променят гледната си точка. Твърде често на киберсигурността се гледа като на един разходен център, като на едно необходимо зло, което изтощава ресурси и забавя бизнеси. Реалността е точно обратната.

"Чрез предотвратяване на нарушения на данните, защита на интелектуалната собственост и осигуряване на непрекъснатост на операциите, компаниите за киберсигурност не са източване на бизнес, те са жизненоважен фактор", казва експертът.

Истинската цена на една кибератака

Нека помислим за действителната цена на една кибератака. Тя има незабавно финансово въздействие. Това са разходите за възстановяване, загубата на приходи и потенциалните глоби от регулаторите. Скритите разходи обаче са също толкова вредни - ерозията на доверието на клиентите, загубата на конкурентно предимство и увреждането на репутацията на марката. Една успешна атака може да отмени години на трудно спечелен прогрес и растеж. И то само за един миг.

Ето защо водещите фирми за киберсигурност не гледат на себе си като на още един доставчик на услуги. Те са неразделна част от успеха на своите клиенти. Техните печалби са печалби на техните клиенти, а техните загуби са загуби на техните клиенти. Те разбират, че няма бизнес без стабилна, проактивна киберсигурност в дигиталната ера. Това е невидимата основа, върху която се гради целият съвременен бизнес.

Осигуряването на това ниво на защита не е лесно. Пейзажът на заплахите непрекъснато се развива, като ежедневно се появяват нови уязвимости и обекти на атаки. Изпреварването на тези заплахи изисква повече от технически опит, необходимо е предприемаческо мислене и желание за иновации и адаптиране със скоростта на бизнеса. Водещите фирми за киберсигурност разбират това добре. Те знаят от първа ръка значението на гъвкавостта и иновациите. 

Именно този предприемачески дух движи техния подход. Те не се задоволяват просто да реагират на заплахи, когато се появят, ами проактивно ги търсят, като използват усъвършенствани анализи и разузнаване на заплахите, за да идентифицират и неутрализират потенциални рискове, преди да могат да причинят вреда. Те винаги оценяват и възприемат нови технологии, методологии и подходи, за да бъдат една крачка пред противника.

Сътрудничество и образование

Тези организации обаче признават, че не могат да се справят сами. Мащабът и сложността на съвременния пейзаж на заплахите е твърде огромен, за да може да се справи с него всяка отделна компания. Ето защо сътрудничеството и споделянето на знания са в основата на етиката на водещите фирми за киберсигурност. 

Въпреки нарастващата известност на киберзаплахите, изглежда, че все още има значителна празнина в знанията относно киберсигурността, особено сред бизнес лидери, които нямат техническо образование. Тази празнина трябва спешно да бъде преодоляна. Защото в днешния цифров пейзаж киберсигурността не е само ИТ проблем, това е бизнес въпрос и стратегически приоритет, който изисква внимание и разбиране на най-високите нива на една организация.

money.bg