Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Бизнес

Приходите на Revolut, които почти се удвоиха в една забележителна година за бизнеса

   
Приходите на Revolut, които почти се удвоиха в една забележителна година за бизнеса

Британският финтех Revolut отчете рекордни приходи и достигна печалба преди данъци за миналата година. Приходите на онлайн банката достигат $2.2 милиарда през 2023 година, което е 95% увеличение спрямо предходната година, според годишния отчет на компанията, публикуван днес и цитиран от Proactive Investors. Revolut все още продължава да работи за получаване на банковия си лиценз във Великобритания.

Популярната платформа за онлайн плащания реализира печалба преди облагане с данъци от $545 милиона.

Снимка 468332

Източник: Revolut

 

Финансовите успехи на компанията идват заедно със значителното увеличение на броя на нейните служители, нараснали от по-малко от 6000 през 2022 година до над 8100 в края на 2023-а. Стартъпът предприе по-агресивен подход към разширяването си и очевидно той дава резултат, коментират финансисти.

Високите лихвени проценти стимулираха рекордния брой на пожънатите резултати, казват от компанията. От Revolut подчертават, че стратегията им за разширяване на бизнеса, при която услугите бяха пуснати на нови пазари, включително Бразилия и Нова Зеландия, както и стартирането на значителна актуализация на приложението Revolut 10, дават очаквани високи резултати.

През 2024 г. Revolut пусна мобилна услуга за данни в България

Както Money.bg писа през март, глобалното финансово приложение Revolut, което е с над 40 милиона клиенти по целия свят и с над 780 000 в България, вече предлага eSIM и глобални планове за данни на своите клиенти. Услугата ще позволява на клиентите на онлайн банката да получават мобилни данни в чужбина и да останат свързани без неочаквани такси за роуминг и прекъсвания.

От 25 март тази година всички клиенти на Revolut в България с устройства, съвместими с eSIM, вече имат достъп до eSIM, независимо от плана си. След като бъде инсталирана, клиентите ще могат да зареждат данни, където и да отидат, без да е необходима физическа SIM карта.

Свързването на eSIM дава възможност на клиентите да използват приложението Revolut, без да изразходват лимита си за мобилни данни - така че, ако клиент на компанията пристигне в страна, в която няма достъп до данни, той все още може да получи достъп до приложението Revolut и да използва всички продукти и функции, включително да зарежда данните си.

Само до края на 2023 година глобалната клиентска база на онлайн банката нарасна от 26,2 милиона на 38 милиона души, отбелязвайки 45% увеличение, като месечните активни клиенти скочиха с 47 на сто. На този фон общите клиентски баланси по сметка нараснаха с 38% до $23 милиарда.

В отговор публикуването на тези резултати, съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Николай Сторонски коментира пред CNBC, че е уверен, че "Revolut ще си осигури британски банков лиценз рано или късно". Revolut се опитва да получи банков лиценз на Острова от 2021 година.

"Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с PRA (Органът за регулиране) по нашето заявление за банков лиценз в Обединеното кралство", пишат от Revolut в днешния си доклад.

В момента компанията работи и върху продажба на акции, която според нейните експерти може да я оцени на около $40 милиарда.

money.bg