Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Политика

Булгаргаз не е плащал на Боташ от юли насам

   


Представители на „Булгаргаз“ и „Боташ“ са се срещнали тази седмица в Истанбул (15 октомври), за да обсъдят отношенията си във връзка със съществуващото споразумение между двете страни, което България иска да предоговори. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на министъра на енергетиката Владимир Малинов, предава БГНЕС.

Българската страна се опитва да предоговори споразумението, което бе сключено в началото на 2023 г. от назначения от президента Румен Радев служебен премиер Гълъб Донев. То е остро критикувано у нас от политици и енергийни експерти заради неговите неизгодни условия за България.

Министър Малинов припомня, че на 1 август тази година в Анкара се е провела среща между „Булгаргаз“ и „Боташ“. На нея българска страна е изложила и аргументирала необходимостта от предоговаряне на споразумението, с цел запазване на финансовата стабилност на „Булгаргаз“. От отговора на министъра става ясно, че компанията не е платила фактурите за месеците юли, август и септември, които турската страна ни е предявила. Последната фактура е дошла на 1 октомври. На няколко пъти „Булгаргаз“ е информирал „Боташ“ за невъзможност да плаща, но не е получавал отговор, а само нови фактури.

На 31 август „Булгаргаз“ е стартирала преговори с правен консултант по швейцарско право за изготвяне на правен анализ по споразумението. „Основната цел на този анализ е изследването на различните правни възможности в зависимост от хода на преговорите и потенциалното им развитие“, обяснява министър Малинов.

По повод на отговора на служебния енергиен министър депутатът Калоян Методиев заявява, че той е „повече от притеснителен“ и дава основание за нови въпроси.

„От отговора става ясно, че турската компания продължава да изпраща ежемесечни фактури за плащания, мълчи с месеци, „Булгаргаз“ няма възможност да извършва плащанията, преговорите тежко буксуват“, алармира Методиев.

По повод на наемането на консултант, който да изготви правен анализ на договора, народният представител пита: „Защо подобен консултант и анализ не е направен от служебното правителство на Гълъб Донев, когато е подписало скандалния и антинационален договор?! Сега вече правният анализ ще е просто опит за минимизиране на щетите за българската държава и нейните граждани“, подчертава Методиев.

Припомняме, че България сключи договор с "Боташ" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 г. Той е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г. - цели 13 години.

На 15 октомври Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че договорът с турската компания „Боташ“ за доставката на природен газ е неизгоден за България. „Договорът с „Боташ“, който не се изпълнява към момента, носи само разходи за страната по 1 милион на ден“, подчерта той. Според него, ако ние използвахме тази мрежа, за която плащаме без да я ползваме в момента, изнасяхме газ, може би щеше да има някакъв смисъл.

Добрев поясни, че това не е част от проблема с бюджета, но ако към него се прибави и „Булгаргаз“ дупката в бюджета ще стане от 18 на 20 милиарда лева. „Булгаргаз“ е в технически фалит от поне една година, защото се управлява по един ужасяващ начин. След Николай Павлов дружеството върви със страшна скорост надолу и това е целта“, предупреди Добрев и добави, че „Булгаргаз“ се води умишлено към фалит.