Ресторантьорите са готови да излязат на протест, ако парламентът гласува връщането на ставката на ДДС от 20 % за хранителните продукти и безалкохолните напитки. За това предупреди заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Еньо Енев. Той уточни, че браншовите организации разчитат на ползотворен диалог с отговорните институции, за да не се стига до напрежение, пише БНТ.
Юлиян Алексиев е собственик на ресторант повече от 20 години. Пресмята, че ако депутатите решат да върнат 20-процентния ДДС за бранша, ще трябва да взема трудни решения:
"В един момент когато сметките започнат да не излизат, макар и бизнес с години, с традиции, с инвестирани страшно много средства и сърце и любов в него. Ще бъда принуден или да съкращавам много разходи, персонал, работно време…"
Такава е перспективата пред повечето ресторантьори.
Еню Енев - заместник-председател на БХРА: "Ще се вдигне и цената на всичко онова, което се приготвя в ресторантите. Част от колегите ще минат в сивия сектор, част от колегите ще вдигнат цените, част от колегите ще намалят персонала драстично."
Как клиентите приемат заявката за повишаване на цените?
Йордан: "Това не би било проблем. По-скоро трябва да има по-строг контрол на това, което приготвят самите ресторанти."
Олга Маркова: "Това вдигане вече започна от много време, така че крайно време е да спрат да вдигат цените.
Марин: "Така или иначе, малко са изкуствено завишени цените, въпреки облекчението, което получиха заведенията с 9 процента данък вместо 20%."
Ресторантьорите дават пример със съседни страни, които също са членки на Европейския съюз.
Юлиян Алексиев - собственик на ресторант: "В съседна Румъния ДДС е 5%, държавата, която ние най-много трябва да гледаме като конкуренция на туризъм в България. В Гърция храна и безалкохолни също са на постоянна ставка 13 процента."
От бранша вече водят разговори със законодателя.
Еню Енев - заместник-председател на БХРА: "Отправено е писмо точно и ясно с параметри, вкарано е в Народното събрание. Надявам се и тази година новите ни избраници в парламента да вземат не мъдрото, а правилното решение, че ДДС-то за ресторанти трябва да бъде 9 процента и трябва да бъде най-вече една постоянна мярка."
Ако не бъдат чути, ресторантьорите са готови отново да излязат на протест.Ресторантьорите са готови да излязат на протест, ако парламентът гласува връщането на ставката на ДДС от 20 процента за хранителните продукти и безалкохолните напитки. За това предупреди заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Еньо Енев. Той уточни, че браншовите организации разчитат на ползотворен диалог с отговорните институции, за да не се стига до напрежение.
Юлиян Алексиев е собственик на ресторант повече от 20 години. Пресмята, че ако депутатите решат да върнат 20-процентния ДДС за бранша, ще трябва да взема трудни решения:
"В един момент когато сметките започнат да не излизат, макар и бизнес с години, с традиции, с инвестирани страшно много средства и сърце и любов в него. Ще бъда принуден или да съкращавам много разходи, персонал, работно време…"
Такава е перспективата пред повечето ресторантьори.
Еню Енев - заместник-председател на БХРА: "Ще се вдигне и цената на всичко онова, което се приготвя в ресторантите. Част от колегите ще минат в сивия сектор, част от колегите ще вдигнат цените, част от колегите ще намалят персонала драстично."
Как клиентите приемат заявката за повишаване на цените?
Йордан: "Това не би било проблем. По-скоро трябва да има по-строг контрол на това, което приготвят самите ресторанти."
Олга Маркова: "Това вдигане вече започна от много време, така че крайно време е да спрат да вдигат цените.
Марин: "Така или иначе, малко са изкуствено завишени цените, въпреки облекчението, което получиха заведенията с 9 процента данък вместо 20%."
Ресторантьорите дават пример със съседни страни, които също са членки на Европейския съюз.
Юлиян Алексиев - собственик на ресторант: "В съседна Румъния ДДС е 5%, държавата, която ние най-много трябва да гледаме като конкуренция на туризъм в България. В Гърция храна и безалкохолни също са на постоянна ставка 13 процента."
От бранша вече водят разговори със законодателя.
Еню Енев - заместник-председател на БХРА: "Отправено е писмо точно и ясно с параметри, вкарано е в Народното събрание. Надявам се и тази година новите ни избраници в парламента да вземат не мъдрото, а правилното решение, че ДДС-то за ресторанти трябва да бъде 9 процента и трябва да бъде най-вече една постоянна мярка."
Ако не бъдат чути, ресторантьорите са готови отново да излязат на протест.