Сряда, 18 Сеп 2024
           
Бизнес

Посланикът на Китай: България е най-големият ни партньор в търговията със селскостопански продукти в Централна и Източна Европа

   
Посланикът на Китай: България е най-големият ни партньор в търговията със селскостопански продукти в Централна и Източна Европа

На специален българо-китайски бизнес форум ще се обсъдят възможностите за развитие и задълбочаване на икономическото сътрудничество между София и Пекин. Той ще бъде съпътстван от изложение на водещи китайски продукти и услуги. Събитието ще се проведе на 12 и 14 септември от 14 ч. в зала A6 на Националния дворец на културата в София.

Това беше обявено на пресконференция в БТА по случай 75-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. Събитието ще сложи началото на отбелязването на историческата годишнина между двете страни.

"На изложението ще присъстват водещи представители на китайската икономика, сред които 28 изключително значими стопански обединения, които са в списъка на 50-те най-големи световни корпорации", заяви проф. д-р Захари Захариев, председател на Българска национална асоциация „Един пояс, един път".

Форумът има за цел да предостави платформа за диалог и обмен между българския и китайския бизнес и да даде шанс на българите да се запознаят с възможностите и продуктите, които предоставя Пекин.

"Наскоро приключи третата пленарна сесия на двадесетия централен комитет на Китайската комунистическа партия, която предостави широки нови възможности за задълбочаването на дипломатическото сътрудничество между Китай и България", каза извънредната и пълномощна посланичка на Китай Дай Цинли.

"От 2015 г. насам двустранната търговия между България и Китай е нараснала от 1,8 млрд. долара до 4,2 млрд, долара, с което България измества Полша и става най-големия ни партньор в търговията със селскостопански продукти в Централна и Източна Европа", посочи още тя.

На пресконференцията стана ясно, че един от основните приоритети на Китай е инвестицията в зелената енергия и по тази причина множество фирми от там финансират инициативи за изграждането на фотоволтаични проекти в България.

"Напредъкът в двустранните икономически отношения ще помогне за екологичният преход на София. На пленарната сесия на ЦК на ККП беше изтъкнато, че ще се ускори зелената трансформация на икономическото и социалното развитие, за да постигането на въглероден неутралитет", посочи Цинли.

Тя припомни, че догодина се навършват 10 години от присъединяването ни към инициативата "Един пояс, един път" през 2015 г. и добави, че китайската страна е готова да работи с България за задълбочаване на партньорството в инициативата за придаване на нов импулс на икономически растеж на страната ни.