Петък, 18 Oct 2024
           
Бизнес

Бившият вицепремиер Марияна Тренкова представи туризма ни в Китай

   


Бившият вицепремиер и министър на туризма Марияна Тренкова участва като гост по покана на Китай в регионална среща на лидерите в провинция Шандонг. Тя е запознала китайските домакини с възможностите, които предлага България в областта на туризма, образованието, бизнеса и селското стопанство. „Традиционно важни за нас остават сферите на туризма, културата, образованието и науката, в които имаме редица подписани споразумения за двустранно сътрудничество“, каза пред TravelNews Тренкова.

Марияна Тренкова е отделила специално внимание на туризма и потенциала за привличането на повече китайски туристи в България. До преди 2019 година близо 30 хиляди китайци са посещавали годишно страната ни, а сега те са едва една трета. “Има много потенциални възможности за активизиране на двустранните връзки в областта на туризма”, посочи Тренкова.

България предлага богато културно и археологическо наследство от исторически пластове на древни цивилизации, в съчетание с минералните лечебни извори и възможностите на балнеологията. Освен това българското кисело мляко и по-специално село Момчиловци са много популярни в Китай. В него е снимано китайско реалити шоу от типа на “Сървайвър”, обясни Марияна Тренкова.

Български университети вече имат съвместни програми и обучават студенти в Китай. Самата аз като преподавател съм готова активно да работя в тази посока, защото младите хора са бъдещето на страните ни, на тях разчитаме за развитието и просперитета на двустранните отношения, съобщи Марияна Тренкова. “Искам специално да благодаря за тази възможност на ръководството на провинция Шандон и на посолството на Китайската народна република в София и новия посланик в България Н.Пр. г-жа Дай Цинли”, допълни тя.

Политиката на българското правителство в годините , когато бях и вицепремиер, а и до днес, в сферата на икономиката и инвестициите е насочена към това България да отговаря на високите изисквания на потенциалните инвеститори по отношение на инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата. Съществува неизползван потенциал за разширяване на обема и обхвата на българския износ и смятам, че трябва да предложим повече български вина и хранителни продукти. Силно вярвам, че новите и взаимноизгодни политики и инициативи ще допринесат за задълбочаване на нашето сътрудничество и разбирателство, като по този начин ще укрепят традиционно приятелските отношения между нашите народи, обясни още Марияна Тренкова.