Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Нова компания започна търговия на пазар BEAM

   

  БФБ

Лизинговата компания „И Ел Джи“ пласира успешно всички предложени облигации по време на IPO през юли.

Дружеството обединява онлайн платформа за лизинг, покупка и наем на употребявани автомобили, онлайн платформа за дългосрочен наем на автомобили, компания за финансов лизинг на автомобили и компания за лизинг на автомобили, която оперира в Северна Македония.

Компанията пласира всички предложени 5000 облигации по време на IPO в края на месец юли, като имаше и презаписване. Това е втората емисия облигации, реализирана успешно на пазара за растеж.

Набраните средства в размер на 5 млн. евро собствениците възнамеряват да насочат към развитие на дъщерните си дружества като целят да разширят предоставянето на лизинги.

Мениджър на емисията беше един от водещите инвестиционни посредници в България – Евро-Финанс АД.

По време на церемонията по биене на камбаната в Борсата, с която се отбелязва първия ден от търговията на емисията, изп. дир. на БФБ доц. Маню Моравенов поздрави новото дружество, като пожела на собствениците да надскочат своите цели за развитие и растеж на компанията.

„Надяваме се един ден да достигнете максималния размер на финансиране чрез пазар beam, а като следваща стъпка - и сегмента EuroBridge, където ще може да се търгувате с най-големите компании в Европа. Вие отваряте една нова иновативна страница във вашия сектор, заедно с всички допълнителни услуги, които предоставяте на своите клиенти, което вещае един добър бизнес модел“, допълни Моравенов.

„Нашата емисия е най-голямата досега на beam пазара като стойност, което е атестат за добрия продукт, който структурирахме заедно с мениджъра на емисията и благодарение на съдействието на БФБ. Силният интерес към облигациите на „И Ел Джи“ е както оценка за аткрактивната фиксирана доходност, така и резултат за успешния ни бизнес модел. Това е само първата ни стъпка на пазар beam и смятаме, че перспективите на българската борса са добри“, заяви Асен Асенов, един от основните акционери в компанията.