Неделя, 07 Юли 2024
           
Бизнес

Кой замести руснаците на пазара на ваканционни имоти по морето

   
Кой замести руснаците на пазара на ваканционни имоти по морето

Млади българи с високи доходи най-често от IT сферата, пенсионери от страни като Германия, Франция и Израел и малък брой украинци - това са купувачите на ваканционни имоти по българското Черноморие. Те изместват руските граждани, които години наред бяха много силно представени по морето, но санкциите и затрудненият транспорт ги принуждават да се оттеглят.

Това посочиха пред БТА Стефка Калчева и Атанас Аргиров от Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти". По думите им апартаментите за почивка все по-често се използват за живеене целогодишно.

Кой купува?

Между Северното и Южното ни Черноморие има известни разлики в профила на купувачите.

По думите на Аргиров около 60% от новите купувачи във Варна и курортите край града са на възраст между 25 и 35 години, в повечето случаи са IT специалисти. Доминиращите купувачи са българите. От по-възрастното население преобладават пенсионери от чужбина, но те са доста по-малък процент, като това са граждани на Франция, Италия, Германия, Нидерландия и по-малък брой са от Украйна и Израел.

По отношение на украинците, повечето живеят под наем с надеждата да се върнат в родината си, но сред тях има и предприемачи, които инвестират във ваканционно строителство от висок клас - затворени комплекси, които са в близост до горите в районите на Ален мак, Манастирски рид, посочи експертът.

По Южното ни Черноморие ваканционните имоти се купуват предимно от млади българи, между 35 и 45 години, които търсят втори дом. Младите купувачи от чужбина са предимно от Полша. Обикновено това са хора със свободни професии, сред тях има и IT специалисти, които планират да използват ваканционните си имоти през цялата година, разказа Стефка Калчева.

Украинските граждани се интересуват от покупка на жилища в Бургас заради възможността децата им да посещават училище. Украинският пазар безспорно е фактор в Бургас с дял от около 30 на сто от сделките, категорична беше тя.

Какво и къде се купува?

Във Варненско е предпочитан районът на курортен комплекс "Константин и Елена", който вече се превръща в квартал на морската ни столица - с повече жилищни сгради, отколкото хотели и с работещи хипермаркети, посочи Аргиров. Затова и там строителството продължава.

Има търсене и около "Златни пясъци", но там масово имотите се купуват не за първи дом, а за Airbnb през летния сезон заради некомуникативността на мястото, особено през зимата.

Около 40 на сто от сделките на пазара по Северното Черноморие са за двустайни апартаменти, като на следващо място идват тристайните - студиата са най-малко търсени. Големите жилища с повече от 3 стаи са предпочитани от 2-3% от купувачите - основно заети в IT сектора, които искат да си изградят домашен офис.

Над 80 на сто от купуващите жилища предпочитат затворените комплекси заради денонощната охрана и поддръжката.

В южно направление купувачите на ваканционни имоти се насочват основно към Созопол, Несебър, "Слънчев бряг" и Приморско, а в Ахелой има трайно заселена немска общност, коментира Калчева.

Отново двустайните жилища са най-предпочитани - особено за бюджетно ориентираните купувачи с планове да ги използват сезонно.

За колко се купува?

На фона на скок на цените на жилищата във Варна с 60 на сто за около две години, при ваканционните имоти увеличението е с 25 на сто при тенденция на плавно повишение и затова много от сделките са "на зелено" и цели сгради на първа-втора плоча са напълно разпродадени, коментира Атанас Аргиров.

Средната цена в района на Варна е между 1900 и 2100 евро на квадратен метър.

В региона на Бургас цените на годишна база са отбелязали 5-6% ръст, който кореспондира с инфлацията. Така напълно обзаведено жилище в Созопол между първа и трета линия струва средно между 85 000 и 100 000 евро, посочи Калчева. По-ниски цени от порядъка на 65 000 евро може да са индикатор за неуредени проблеми.

По думите ѝ покупките са главно с кредити, като има и 15-20% от купувачите, които са работещи в чужбина българи, събрали собствен капитал.

По цялото Черноморие тенденцията е таксите за поддържане на затворените комплекси да растат, но вече масово собствениците приемат размера им заради сигурността и удобството, които получават срещу 60-70 лева на месец, посочват експертите.

money.bg