Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Радев: Въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

   
Радев: Въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО
  БТА

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО, като отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и възможността да се постигне устойчив и справедлив мир, пише БНР.

В рамките на откритата 28-а годишна кръгла маса на The Economist в Атина държавният глава предупреди, че НАТО не трябва да влиза във войната между Русия и Украйна с войски. 

В рамките на откриването на форума и последвалата дискусия Румен Радев коментира войната между Русия и Украйна. В отговор на въпрос - дали България подкрепя членството на Украйна в НАТО, президентът каза, че решенията на НАТО и на съвета НАТО - Украйна са силен пробив към бъдещото членство в Алианса.

"Всички съюзници са ангажирани в подкрепата си към Киев. Въпросът е не дали, а кога, а отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и от възможността да се постигне устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава и има свободата да реши", допълни държавният глава.

Той каза още, че най-стратегическият аспект от войната не са оръжията и боеприпасите, а хората, войниците, техните подготовка, оборудване, мотивация и численост. 

"Възхищавам се на куража на украинците, но ако сравним армиите, виждаме явното превъзходство на руснаците", каза президентът. 

Радев беше категоричен, че НАТО не бива да се намесва във военния конфликт: 

"Трябва да бъдем наясно - НАТО не трябва да влиза в тази война, особено със сухопътни войски на бойното поле. Това е много важно. Директен сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия и опустошителни последици. Такъв сценарий няма да бъде от полза за Европа и за Украйна". 

Радев допълни, че за да се избегне този сценарий, възможно най-бързо трябва да се върнем към дипломацията, която да подготви почвата за преговори. 

В словото си на откриването на форума той подчерта, че на фона на този глобален пейзаж, основните цели на Европейския съюз трябва да са да осигури стабилност, сигурност и просперитет на всички свои граждани, както и на съседите.