Понеделник, 01 Юли 2024
           
Свят

Зеленски: През тази година ще представим "цялостен план" за прекратяване на войната с Русия

   
Зеленски: През тази година ще представим \

През тази година Украйна ще представи "цялостен план" за прекратяване на войната с Русия и се надява той да бъде подкрепен от мнозинството страни в света, заяви украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция с президента на Словения Наташа Пирц-Мусарпише Mediapool.

"За нас е много важно да покажем план за прекратяване на войната, който ще бъде подкрепен от мнозинството държави в света. Това е дипломатическият път, по който работим. Освен това, както вече казах, не всичко зависи от нас", каза Зеленски (записът е публикуван в канала на канцеларията на украинския президент в YouTube).

Той припомни неотдавнашната мирна среща на върха в Швейцария и заяви, че в момента Киев разработва три подробни плана за действие в областта на енергетиката, продоволствената сигурност и обмена на военнопленници. "Убеден съм, че ще разрешим тези въпроси. Най-малкото ще подготвим подробен план. Той ще бъде готов в близко бъдеще. Ще разработим и всички останали точки от "формулата на мира" и ще подготвим цялостен план, който ще бъде представен на нашите партньори за разглеждане", отбеляза той.

Зеленски така каза, че Украйна увеличава производството на безпилотни самолети, техника за радиоелектронна борба и артилерия. "И това не е защото някой иска да воюва. Ние не искахме това от самото начало. И сега никой не иска. Ние просто искаме мир", допълни той.

И подчерта, че Киев развива военното си производство, защото трябва "да бъде силен". "Русия не разбира от нищо друго, освен от сила и не уважава никого, а само тези, които са силни. Така че това са две паралелни неща - да бъдеш силен на бойното поле и да разработиш план, ясен план, подробен план. И той ще бъде готов още тази година", обобщи Владимир Зеленски.

Преди ден Зеленски заяви на пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Украйна не иска да протака войната с години и възнамерява да подготви мирен план до втората мирна среща на върха. Той добави, че документът трябва да бъде готов в рамките на няколко месеца, тъй като Украйна има много ранени и убити. В същото време Зеленски отбеляза, че Украйна не се е свързала с Москва след мирната среща на върха в Швейцария.

Тя се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенсток близо до Люцерн. На събитието присъстваха представители на 92 държави и осем междуправителствени организации, включително ОССЕ, Съвета на Европа и Европейския парламент. Русия не беше поканена на конференцията.

Заключителното комюнике на срещата беше подкрепено от 80 държави и четири организации. Сред тях са САЩ, Великобритания, страните от ЕС, включително Унгария, Швейцария, Турция, Сърбия и много други, както и Съветът на Европа, Европейският парламент, Европейската комисия и Европейският съвет. Държавите от Глобалния юг, както и членовете на БРИКС - Индия, Индонезия, Южна Африка, Саудитска Арабия и Бразилия, отказаха да подпишат документа. Китай не взе участие в събитието.

Според комюникето държавите, които го подкрепиха, поискаха да се зачита териториалната цялост на Украйна и потвърдиха ангажимента си към декларациите на ООН, според които държавите са длъжни да се въздържат от използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, а териториите, придобити чрез сила или заплаха със сила, не трябва да се признават за легитимни.

Според швейцарския министър на външните работи Иняцио Касис втората мирна среща на върха за Украйна може да се проведе през есента, но преди президентските избори в САЩ, насрочени за ноември. Същевременно той посочва, че преговорите за прекратяване на войната в Украйна не могат да се проведат без Русия.

Зеленски не изключи участието на Москва в следващата конференция, като отбеляза, че присъствието на Русия би означавало, че "те искат мир и са готови да прекратят войната". По-късно подобно изявление направи и украинският външен министър Дмитрий Кулеба, според когото Русия може да участва във втората среща на върха, но чрез посредници, тъй като Киев не търси преки контакти с Кремъл.