Неделя, 07 Юли 2024
           
Коментари

Мицкоски към Радев и Мицотакис: Свикнал съм с провокации - накрая винаги печеля

   
Мицкоски към Радев и Мицотакис: Свикнал съм с провокации - накрая винаги печеля

Свикнал съм с обиди и провокации. Целият ми живот е бил такъв, но някак си винаги печеля накрая. Това заяви премиерът на Северна Македония и лидер на партията ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Думите му бяха в отговор на въпрос какво е мнението му за срещата между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и българския президент Румен Радев.

Той изрази желание трите балкански страни "да следваме примера на балтийските и скандинавските страни, така че всички заедно с изградени мостове да се представяме добре навсякъде по света и пред чиновниците на ЕС и да градим добросъседска политика".

Припомняме, на 2 юли българският дъражвен глава проведе работна среща с гръцкия премиер Мицотакис, след която заяви, че държавното ръководство на РСМ не е готово. По негови думи е необходимо познаване на международното право.

"Един международен договор, като се подпише, трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, липсва познание на конституционно право. Тяхната конституция защитава колективни права, а моделът на нашата отстоява индивидуални права, явно там няма познание и за европейското законодателство", коментира президентът. Мнението му беше споделено и от Мицотакис.

Македонският премиер обаче подчерта, че с "унижения и обиди не става работата".

"Мислех, че сега в XXI век ще говорим как заедно ще развиваме обща икономика, образование, туризъм, ще сближаваме народите си. Готов съм да говоря за това, но кой съм аз, за да им казвам какво да правят? Съжаляваме, че виждат промяна в политиката тук", отбеляза той по повод думите на Радев и Мицотакис.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ изтъкна, че е "отминало времето, когато имахме политици с гъвкав гръбнак, които подписваха всичко, без да защитават интереса на македонския народ".

По негови думи съседите на РСМ трябвало да свикнат с политиците, които работят за доброто на родината си.

"Моето послание и към двамата е, че ние сме мирен народ и сме готови да си сътрудничим с всички, но гледаме на това като на двупосочна улица", изтъкна македонският премиер.