Неделя, 05 Май 2024
           
Коментари

Георги Георгиев: ПП превърнаха общината в банкомат, който захранва партийната им номенклатура

   
Георги Георгиев: ПП превърнаха общината в банкомат, който захранва партийната им номенклатура

Представяме ви две истории за две щастливи семейства, връзките им с „Промяната“, техния бизнес-ангел Васил Терзиев и парите на софиянци. 

Ние от ГЕРБ-СДС настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП „Гробищни паркове“.

Причините за оставките са следните: 

1. Късметът на екс-министерската съпруга. Преди дни зам.-кметът по финанси Иван Василев е сключил консултантски договор с Деница Цекова, съпруга на бившия министър от ПП Андрей Цеков. Изключително случайно зам.-кметът по финанси от ПП-ДБ подписва договор с фирма „Инфинитус“ ЕООД, чийто капитал 100% е собственост на съпругата на Андрей Цеков. Освен бивш депутат и министър от ПП, преди седмици Цеков стана и член на Изпълнителния съвет на партия „Продължаваме промяната“. Едновременно с партийния пост на г-н Цеков, неговата съпруга получава и директно плащане от Столична община, която се управлява от съпартийците на мъжа й. Защо точно тази консултантка са избрали Терзиев и екипа му от всички експерти в страната? Шуробаджанащина ли е това - преценете сами. 

2. Двамата братя и златните гробища. Открихме и фрапиращи директни договори в общинското предприятие „Гробищни паркове“. На 26 март тази година зам.-кметът по култура Яна Генова, която отговаря и за гробищните паркове, сключва два директни договора. Единият договор е на стойност 45 хил. лв. за наемане на механизация за оформяне на парцели с фирмата РАКОМ НТ ТРАНСПОРТ ЕООД. Вторият договор е на стойност 15 хил. лв. за ремонт на помещения на Централни софийски гробища с фирмата ГАМА СТРОЙИНЖЕНЕРИНГ ООД.

Проверка в Търговския регистър показва, че двете фирми – „Раком НТ Транспорт“ и „Гама стройинженеринг“ са свързани през едни и същи управители и собственици на капитала. Фирмите очевидно са част от семеен бизнес на братята Мартин Недев Тодоров и Ивайло Недев Тодоров, техния баща Недю Тодоров и сина на Мартин - Самуил Мартинов Тодоров.

По наши данни (които се надявам да бъдат оборени) това са три поколения от един род - дядо, двамата му синове и внук. Очевидно в случая е вероятно да става дума за изкуствено разделяне на поръчки, за да се заобиколи законът и да се сключат директни договори без открита процедура. Още по-фрапиращото в случая е, че две седмици преди да бъдат сключени тези договори, на 14 март, директорът на ОП „Гробищни паркове“ Румен Димитров назначава Мартин Недев Тодоров за ръководител на отдел „Гробищни паркове“ на трудов договор. Само за 12 дни успяват семейните фирми да бъдат харесани случайно и избрани - пак случайно от ръководството.