Петък, 17 Май 2024
           
Политика

Решението за откриване на нова детска болница е взето без дискусия

   
Решението за откриване на нова детска болница е взето без дискусия

Правителството е взело спорното решение за откриване на нова частна  болница “Мама и аз”, което в последствие бе отменено, без никаква дискусия. По темата не се е изказал нито един министър, като решението е отметнато съвсем набързо.

Това показва публикуваната в правно-информационната система на правителството стенограма от проведеното на 20 април заседание. Решението за болницата доведе до много остра реакция на обществени организации, които се изумиха защо кабинетът дава път на частна детска болница на фона на забатачен проект за национална такава и липсата на нужда от нови болнични легла в София.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че здравният министър Галя Кондева не е дала отговор на тези въпроси и пред колегите си министри. Тя формално е изчела приготвения по темата доклад, който се припокрива почти напълно с изпратеното до медиите прессъобщение. От изложението на министъра не става по никакъв начин ясно, че процедурата е открита още през 2022 г. и е била отгалагана с различни мотиви. Кондева бодро отчита, че са спазени всички законови процедури.

Как точно е аргументирамо създаването на нова частна болница в град с голям излишък на легла остава мистерия. Според Закона за лечебните заведения решенията за откриване на нови болници се вземат на базата на оценка на серия от показатели - потребността на населението от медицинска помощ на фона на установените тенденции в националната здравна карта, данни за наличните легла, данни за сключените от НЗОК договори по видове лечебни заведения и т.н.

Инициативата на “Търговска лига” е с дълга предистория - с първоначално внесено заявление още през 2022 г., като тогава също имаше критики, че ще дублира националната дестка болница. При тогавашния служебен министър Асен Меджидиев бе съобщено, че разглеждането на въпроса се отлага. “Сега” изпрати нови въпроси до МЗ кога точно е било задвижено новото искане и от кога е получената положителна оценка от изпълнителна агенция “Медицински надзор”, но все още отговор на въпросите няма. Междувременно в правно-информационната система на правителството бе публикувано и самото решение за отмяна на предходното решение. То се състои точно от едно изречение, като не се сочат конкретни правни основания. По закон отказът за даване на разрешение за разкриване на лечебно заведение може да се обжалва. От “Търговска лига” в разгара на скандала коментираха, че се отакзват от педиатричното отделение в проекта и ще преименуват болницата, за да няма съмнение за дублиране с националната детска болница. Така според компанията проблемът можел да се реши само с редактиране на решението на МС. В крайна сметка то бе отменено изцяло. Очаква се здравно министерство да даде обяснения пред служебния премиер Главчев по случая, след като Главчев заплащи Кондева с искане на оставка.