Петък, 17 Май 2024
           
Развлечения

И Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването срещу съпруга й

   
И Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването срещу съпруга й

Карла Бруни-Саркози, съпруга на бившия френски държавен глава Никола Саркози, беше разпитана като заподозряна в част от мащабното разследване за либийското финансиране на президентската кампания на съпруга ѝ през 2007 г., предаде АФП.

От 56-годишната певица и бивш супермодел се иска да обясни евентуалната си роля в зрелищния обрат на френско-ливанския посредник Зиад Такидин, който в края на 2020 г. внезапно и временно оправда Никола Саркози за всякакви нарушения, след като беше негов главен обвинител по т.нар. дело за либийските средства.

Съдилищата подозират, че няколко души от обкръжението на бившия президент (2007-2012 г.) са организирали това оттегляне, за да повлияят на хода на разследването. Самият Никола Саркози, който отрича фактите, беше обвинен в началото на октомври в тази част на делото в укриване на подбудител и заговор за организирана измама с цел да бъде заблуден и съдът.

Карла Бруни-Саркози, която се омъжи за Никола Саркози през 2008 г., беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г. по това разследване, но определени елементи накараха съдията, който води разследването, да я смята за заподозряна.

Според източник, близък до делото, съдията е особено заинтересован от възможността Карла Бруни-Саркози да се е "опитала да прикрие" размяната на информация с „кралицата на папараците“ - "Мими" Маршан, която също е обвинена по това дело.

Според този източник Карла Бруни-Саркози е изтрила всички съобщения, разменени с Маршан, в деня на повдигане на обвинението, 5 юни 2021 г.

Твърди се, че след това съпругата на експрезидента е помогнала на Мишел Маршан и на папарака Себастиан Валиела да получат тест за PCR в средата на октомври 2020 г., което им е позволило да пътуват до Ливан, за да проведат интервюто, довело до оттеглянето на Такидин.

Бруни-Саркози е разпитана от следователи от Централната служба за борба с корупцията (ЦБК) край Париж.

Вече има 11 главни действащи лица по това дело, които са заподозрени, че по различно време и в различна степен са участвали в тази операция.

При разпита си по време на повдигането на обвинението в началото на октомври Никола Саркози освободи от отговорност съпругата си. "Съпругата ми няма нищо общо с това", каза той. /БГНЕС