Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

ГЕРБ предупреждава за чистка в Столична община

   
ГЕРБ предупреждава за чистка в Столична община

Провежда чистка в Столичната община и в районните администрации. До момента са освободени от работа 325 служители, което е струвало на софиянци 1, 4 милиона лева за обезщетения, заяви Георги Георгиев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ-СДС,  пише OFFNEWS

С тези пари кметът можеше да построи поне 30 нови детски площадки в кварталите,  заяви Георгиев по повод чаканите повече от два месеца данни за уволнени служители на Столична община. Той добави: 

"Общо 325 експерти и редови служители в Общината са останали без работа, сред които под 10% са ръководните кадри. И защо беше всичко това - за да може 325 души от "правилните хора" на "Промяната" да бъдат назначени. Това става ясно от отговор на мои въпроси до кмета Терзиев и районните кметове от неговата коалиция."

Георгиев припомни, че в предизборната кампания Васил Терзиев нееднократно изрично е обещавал, че няма да има политическа чистка в общинската администрация.

"Това се оказа поредната лъжа. Шест месеца по-късно са освободени 325 служители или 1 милион и 400 хиляди лева обезщетения за заплати. Това означава, че 10% от служителите в общината са освободени, за да назначат други на тяхно място и всичко това е изцяло за сметка на гражданите и техните данъци. Над 10% са освободените и в районните администрации от кметовете на ПП-ДБ-СС. Разбира се, имаме и кмет рекордьор – кметът на Илинден, който гражданите издирват 3 месеца, през които той беше ту в отпуск, ту в болничен и в чужбина. Той е успял да освободи най-много хора и то от разстояние – 20 експерти срещу обезщетения от 70 хиляди лева. Ето това са прищевките за трудоустрояване на кадрите на "Промяната" в София. "Промяната" в София се превърна в бюро по труда”, заяви още общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

 

"Има ли право кметът Терзиев да работи с негов екип – разбира се. Ръководният екип обаче, който е освободен, е 1% от общия списъчен състав на цялата администрация, или 10% от всички освободени. Всички останали са редовни чиновници и експерти, главни специалисти, юрисконсулти, счетоводители и прочее. Ей така, 325 души решили спонтанно да напуснат - за да не се води масово уволнение са им предлагани по няколко заплати, за да си тръгнат по своя воля. Ето това е лъжата на Терзиев от кампанията, че няма да прави чистка спрямо обикновените експерти", категоричен бе Георгиев и допълни:

"Когато фактите говорят и кметът на София трябва да замълчи пред истината. Особено когато е подписал документите."

В отговор на обвиненията заместник- кметът по финансите Иван Василев обясни, че изплатените обещетения са на стойност близо 728 хиляди лева. 

"Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880,40 лв. 296 000 от тях са за неизползван годишен отпуск от тези служители, които са освободени, 212 000 по закон за пенсиониране и 137 000 уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя, или средно на човек сме изплатили 6 856 лева", посочи Василев.