Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Пратки с кафе заливат Европа

   


Огромни товари с кафе буквално заливат Европейския съюз, а търговците се надпреварват да се запасяват със семена. Причината: идването на новите екологични правила на Брйксел, които ще засегнат индустрията, предава Bloomberg.

Регламентът на ЕС за обезлесяването (EUDR) ще изисква вносителите в блока да доказват, че суровини като кафе, телешко месо, какао и дървесина не допринасят за унищожаването на горски земи. Липсата на яснота по детайлите обаче оставя много компании неадекватно подготвени, което прави известно прекъсване на доставките неизбежно.

Опасност от недостиг?

В края на миналата година от Международната организация за кафето алармираха, че Европейският съюз е изправен пред опасността от недостиг на кафе през 2025 г., защото пазарът се бори с липсата на яснота, относно прилагането на разпоредбите за обезлесяването.

Снимка 658750

Източник: iStock

Според критиците разпоредбите ще санкционират милиони по-малки фермери от Азия до Африка.

Кафето е култура, която до голяма степен разчита именно на милиони малки земеделци, разпръснати по света. За тях вероятно ще е трудно да гарантират, че всяко едно зрънце е в съответствие. Затова и търговците се надпреварват да доставят колкото се може повече на Европа преди края на годината.

Износът от най-големия производител Бразилия за ЕС е нараснал с около 65% през седемте месеца до края на юли в сравнение с миналата година. Уганда, която е все по-важна за доставките на сорта робуста в Европа след огромен дефицит във водещия износител Виетнам, казва, че износът е достигнал исторически връх миналия месец, а по-голямата част е бил насочен към Стария континент.

Все по-високи цени

Търговците на кафе са изправени пред все по-високи цени. Зърната сорт робуста, използвани за инстантно кафе, са поскъпнали до най-високото си ниво от 70-те години на миналия век. По-висококачествените зърна на сорта арабика са повишили цената си с над 30% тази година. По-високите разходи за заеми, недостигът на контейнери и по-дългите времена за доставка също увеличават предизвикателствата.

Както Money.bg вече писа, това лято от Международната организация по кафето обявиха, че референтната ѝ цена е достигнала 13-годишен връх. Главен проблем са по-дългите сухи сезони и според експерти цените могат да останат високи задълго, тъй като проблемите идват от климатичните промени.

Според проф. Майкъл Хофман от университета "Корнъл" кафето е по-чувствително към температурните промени от други култури и техният ефект върху работещите по плантациите. Така че, вероятно кафето ще става все по-скъпо удоволствие.