Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Министерство на образованието се отказа от монопола над е-дневниците в училище

   
Министерство на образованието се отказа от монопола над е-дневниците в училище

Министърът на образованието и науката Галин Цоков е разпоредил да се оттегли от обществено обсъждане Наредба №8 от 2016. По-точно разпореждането е да се премахнат текстовете, които предвиждат пълно преминаване към разработената от държавната система за събиране на информация - т.нар. НЕИСПУО - Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. Според наредбата това трябваше да се случи от учебната 2025/2026 г.

Мотиви за разпореждането на Галин Цоков са, че такова "предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори".

Въпросната наредба предизвика още с прокарването си много отрицателни коментари и недоволство, особено сред учителския състав, тъй като се предвижда монопол на един продукт, от който много са недоволни - системата е тромава и често дава грешки. Критики около функционалностите й редовно има и около началото на учебната година, когато директорите трябва да подадат огромно количество информация.

С предложените поправки в наредбата отпадаше възможността училищата да използват системите на "Школо" или на "АдминПлюс", за които всъщност училищата си плащат, но работят по-добре.

НЕИСПУО заработи през януари 2022 г., като в нея се съдържа цялата информация за образователната система - от броя на учениците в училища до отсъствията им, нормативите за учители и т.н. Информацията от е-дневниците, към които минаха всички училища, също отива към НЕИСПУО.

НЕИСПУО бе разработена от консорциум "Национални системи", спечелил обществена поръчка за 5.5 млн. лв. Той е от пет фирми - "Контракс", "Сиела Норма", "Технически университет- София", "Дигитални и софтуерни решения" и "Админсофт".

След премахване на спорните текстове Наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане.

Припомняме, че преди седем месеца частната платформа, разработена от "Школо", беше продадена, като тогава от МОН бяха изненадани и дори сезираха ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. Тогава се надигна и вълна от спекулации, че с продажбата се продават и лични данни на учениците. Тогава от МОН препоръчаха срещу "притесненията" именно да се използва НЕИСПУО. Много училища предпочетоха да си останат с услугите на "Школо", тъй като платформата има много предимства и дава повече възможности, а и вече са обучени за работа с нея.