Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Цоков: Всички успехи за висшето образование постигнахме заедно със синдикатите

   

  МОН

Всички успехи за висшето образование постигнахме заедно със синдикатите и ректорите на висшите училища. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум за политиката във висшето образование и науката в Националната спортна академия, организиран от браншови синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и „Синдикат Висше образование“ към КТ „Подкрепа“, в който участие взеха ректори и представители на ръководствата на държавните висши училища. По думите му през тази година на два пъти бяха увеличени заплатите на университетските преподаватели.

По този начин възнаграждението за най-ниската академична длъжност нарасна с 1000 лева за една година, а общо предоставените средства от държавата за висшите училища за първи път надхвърлиха 1 млрд. лева.

„Щастлив съм, че всичко това насърчава навлизането на повече млади хора във висшето образование. Само заедно можем да защитим всичко постигнатото до тук и да надграждаме тези резултати“, каза министър Цоков.

Той посочи, че Министерският съвет тази седмица взе решение за увеличаване на минималната работна заплата на 1077 лева от 1 януари 2025 г. и това ще се отрази във всички сектори, включително висшето образование.

Министър Цоков съобщи, че предстои да се публикува и Рейтингът на висшите училища за тази година. „Това е механизъм който продължава да насърчава университетите ни да бъдат още по-добри и по-успешни“, изтъкна министърът и допълни, че много от тези данни са и в основата на механизма на разпределяне на финансирането на висшите училища.

Той съобщи, че се обмисля още един механизъм за подкрепа на университетите. Това е създаване на Национална програма по която да се финансират различни капиталови разходи – както нужни ремонти и проекти за модернизация, така и оборудване и обособяване на лаборатории.

Във форума участваха и заместник-министърът на образованието и науката, акад. Николай Витанов, главният секретар на МОН Любомир Йосифов, директорът на дирекция „Финанси“ в МОН Соня Кръстанова, председателят на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ доц. Лиляна Вълчева, председателят на синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“ доц. Валери Апостолов, главните икономисти на КНСБ и КТ „Подкрепа гл. ас. д-р Любослав Костов и Атанас Кацарчев, ректори и заместник-ректори на висши училища, представители на национално представителните синдикати във висшето образование и др.

Организатори на форума са ВОН-КНСБ и СВО-Подкрепа, а домакин бе Националната спортна академия „Васил Левски“.