Понеделник, 06 Май 2024
           
Коментари

Магнитски не ми пречи: Йончева готова да е в листата на Пеевски

   
Магнитски не ми пречи: Йончева готова да е в листата на Пеевски

Евродепутатът Елена Йончева, която бе номинирана за кандидат за нов мандат в Европейския парламент от ДПС, обяви, че не е "изграждала отношение на доверие с лидера на ДПС (Делян Пеевски – бел.ред.) в личен контакт".

В момента тя е евродепутат от БСП, но от много време насам е ясно, че партията няма намерение да я издигне за нов мандат заради конфликта ѝ с лидера на социалистите Корнелия Нинова. Преди ден обаче изненадващо ДПС-Благоевград номинира Йончева за кандидат на ДПС за евровота. Издигането ѝ именно от тази партийна структура е знаково, защото и Пеевски традиционно е избиран за депутат именно от този район и в момента отново е предложен за водач не само на листата за депутати, но и за евродепутати. Във вторник вечерта самата Йончева призна, че Пеевски лично ѝ се обадил и я поканил в евролистата на ДПС.

Публично тя обяви, че би приела покана от партия, която ще ѝ позволи да продължи да защитава досегашните си инициативи, като една от тях са мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво.

Днес Йончева беше попитана в ефира на бТВ дали я смущава това, че Пеевски е санкциониран именно за корупция по глобалния закон "Магнитски". Отговорът ѝ беше: "Не мога да коментирам закон, който е на трета държава извън ЕС. Вие знаете, че в ЕС този закон няма правна сила. Но това, което е важно и трябва да кажа, е че, в Европейски парламент работим ефективно с депутатите от ДПС, които защитават български каузи. Ако става въпрос доколко аз ще имам свободата да работя, след като има такъв санкционен режим, аз ще ви кажа, че и в БСП също има представител и член на Националния съвет на партията (Румен Овчаров -бел.ред.) , който също е санкциониран по закона "Магнитски", но това не ми пречи".

Така Йончева практически избегна да коментира принципното противоречие - че е номинирана от партия, чийто лидер е санкциониран за корупция, а тя самата казва, че борбата с корупцията е основна тема за нея.

"Става дума за номинация и аз я приемам като призвание за добре свършена работа в Европейския парламент за България. В действителност имам сериозен пробив по редица теми. Ще продължа да работя по всички тях, ако намеря подкрепа и ако имам пълната свобода, както досега, да отстоявам каузите, с които съм се захванала", каза тя.

Попитана дали хипотетично би приела покана да е кандидат за евродепутат в листата на ГЕРБ по покана на лидера на партията Бойко Борисов, тя отговори: "Всичките ми битки бяха срещу него, така че няма как да приема".

Така от думите ѝ излезе, че е по-приемливо да е в листа на Пеевски, отколкото в тази на Борисов. Запитана дали действително мисли така, Йончева избегна отговор: " Не става дума за листа, става дума дали ще получа подкрепа да продължа темите, по които се боря и по които постигнах много значими успехи за България. И дали ще имам свободата за това".

Пред журналисти Пеевски обяви, че поканил Йончева, "защото тя е един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите, на хората".

"Винаги сме имали гражданска квота и смятам, че тя е един достоен представител", каза той като добави, че вътрешнопартийния процес по номинации продължава и листата за евровота все още не е готова. 

Пеевски се представя като евроатлантик, докато Йончева е сред евродепутатите, които не подкрепият санкциите срещу Русия заради войната срещу Украйна. Това противоречие в позициите беше подчертано и от съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов: 

"Трябва да бъде внимателно анализирана с оглед на каузите, които е защитавала Йончева. Особено в последните години след началото на войната, каква е нейната позиция относно Украйна, и в призива да се спре руската иновация, къде стои тя, и, номинирайки я, къде застава Делян Пеевски".