Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Елена Йончева похвали устрема на Пеевски и призова Доган за "директен диалог" към обединение

   
Елена Йончева похвали устрема на Пеевски и призова Доган за \

Евродепутатът на ДПС Елена Йончева наруши мълчанието си около разцеплението в партията и в сряда за първи път взе позиция като похвали Делян Пеевски за това, че е "устремен човек..., готов да взема дръзки решения без страх". Тя изрази надежда, че и почетният председател Ахмед Доган е видял в Пеевски същите способности и призова за "директен диалог" за постигане на обединение.

Йончева, която бе "парашутист" в евролистата на ДПС, спусната там от Делян Пеевски, оправда мълчанието си през последните седмици за разрива в ДПС заради "уважение към членовете и симпатизантите на партията, която ме издигна за член на Европейския парламент".

Пеевски взимал решенията без страх

"За двата месеца, в които работим заедно (с Пеевски - б.а.), виждам устремен човек, готов да поема отговорност и да взема дръзки решения без страх от последващи реакции. Рядко съм виждала това в политиката, където преобладават хора, пресмятащи внимателно всяка дума и оглеждащи се във всички посоки преди всяка стъпка. Предполагам, че и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е видял същите способности на Делян Пеевски, когато го е предложил за председател на партията. Вярвам, че няма път напред без решителност и откритост. Затова и в момента това доверие е взаимно", написа Йончева във фейсбук.

Тя добавя, че "във времена на криза пътят към обединението може да бъде намерен единствено чрез директен диалог. Надявам се всички замесени в случващото се да са готови да направят точно това".

"Ахмед Доган има огромното ми уважение"

"ДПС, на която Ахмед Доган е учредител, а сега почетен председател, и който има огромното ми уважение, е вече много повече от “гарант за етническия мир“ в страната. Тя е българска партия и всички срещи, на които съм присъствала по време на кампанията започваха с българския химн “Мила Родино”, а след това и с европейския", разказва впечатленията си Йончева и допълва:

"И ако тази партия иска да присъства все по-сериозно в българския политически живот, тя трябва да се разширява и да убеди все повече хора, че е градивна. Партия, от чиято работа ще последват реални резултати за живота на хората от всички региони на страната", добавя тя.

Йончева мълчала заради уважение към симпатизантите на ДПС

"Не изненадата от случващото се или някаква конюнктура ме накараха да се въздържа от коментари през изминалите дни, а уважението към членовете и симпатизантите на партията, която ме издигна за член на Европейския парламент. Като част от гражданската квота не намирам за уместно да се меся във вътрешнопартийни процеси", казва тя.

Елена Йончева отправя и призив за разум и смирение.

"Разум, така присъщ на движението от самото създаване на партията. За смирение в името на това да не се руши граденото с десетилетия - толерантността и взаимното уважение между хората, независимо от религия, етнос или произход. За търпение и доверие към реформите и промените, защото само с тях може да се достигне потенциалът, който беше загатнат на 9 юни – той не трябва да бъде пропиляван", пише Йончева.

Самата Йончева отново припомня, че е станала част от евролистата на ДПС слез покана от ДПС и “лично от Делян Пеевски”.

Независимо, че Елена Йончева бе на 5-а позиция в евролистата на ДПС и не спечели особени гласове с преференции, тя стана евродепутат от партията след като съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и дългогодишният евродепутат Искра Михайлова се отказали от местата си в ЕП.

В момента движението има трима евродепутати -  Илхан Кючюк, заемащ страната на Ахмед Доган, Танер Кабилов, син на бившия аграрен министър Нихат Кабил и Елена Йончева.