Петък, 05 Юли 2024
           
Политика

Елена Йончева вероятно все пак ще стане евродепутат от ДПС

   
Елена Йончева вероятно все пак ще стане евродепутат от ДПС

Елена Йончева вероятно все пак ще стане евродепутат от ДПС. Това е съобщено на сайта на европейската АЛДЕ, от която Движението е част. Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и дългогодишният евродепутат Искра Михайлова са се отказали от местата си в Европейския парламент.

Макар българската Централна избирателна комисия (ЦИК) да не е обявила официално кои кандидати стават част от българския и от европейския парламент, от АЛДЕ изглежда вече имат информация. На сайта на АЛДЕ като техни български евродепутати са посочени Илхан Кючюк,Танер Кабилов и Елена Йончева.

Това показва, че Чакъров и Михайлова са подали заявление пред ЦИК и няма да са евродепутати. Двамата вероятно ще станат депутати в българския парламент. Михайлова и Чакъров водеха по две листи на ДПС за Народно събрание. Единият от районите на Михайлова беше Пазарджик, а Чакъров водеше в Силистра и Разград. На предишните избори в тези райони ДПС имаше по два мандата. Неофициално Михайлова е спрягана като възможен министър в кабинет с официалното участие на ГЕРБ и ДПС. В миналото тя е била зам.-министър на регионалното развитие и министър на околната среда

Йончева беше поставена на пето място в листата на Движението, а след изборите в неделя партията вкарва в Европейския парламент само трима свои представители. Както Mediapool писа, Йончева не е събрала достатъчно преференции, за да се изкачи на по-предна позиция. Така, за да стане евродепутат, за нея единствената възможност остана да се откажат двама от поставените на позиции в партийната листа.

Днес изтече срокът, който ЦИК даде на кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати. Въпреки това все още не е официално обявено кои кандидати са се отказали от европарламента. Предстои по-късно днес избирателната комисия да се събере на заседание, за да приеме постъпилите заявления и да обяви официално от кои кандидати са те.

И досега Елена Йончева беше евродепутат, но от БСП. От много време насам обаче тя е в конфликта с лидера на социалистите Корнелия Нинова. Затова и не беше изненада, че социалистите не издигнаха Йончева за нов мандат.

В края на април обаче изненадващо ДПС-Благоевград я номинира за кандидат на ДПС за евровота. Издигането ѝ именно от тази партийна структура беше знаково, защото и Пеевски традиционно е избиран за депутат именно от този район. После Йончева призна, че Пеевски лично ѝ се обадил и я поканил в евролистата на ДПС.