Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Провал на машинното гласуване и неизпълнение на управленската програма бележат мандата на министър Йоловски

   
Провал на машинното гласуване и неизпълнение на управленската програма бележат мандата на министър Йоловски

Министерството на електронното управление (МЕУ) фокусира през последните седмици негативни медийни оценки и коментари и вероятно това съвсем не е случайно като се има в предвид, че вече се кове новото коалиционното правителство.

Настоящият министър Александър Йоловсик имаше летящ старт – гарант за него стана предшественикът му Божидар Божанов, но след скандалите около проваленото машинно гласуване по време на общинските избори милата есен отношението към Йоловски се преформатира и се оказа твърде противоречиво. В пасивите му като министър се откроява пълно неизпълнение на програмата на МЕУ в първите 9 месеца на ротационното правителство. Според анализ на управленската програма, министър Александър Йоловски

не е успял да изпълни голяма част от заложените през юни приоритети,

твърдят източници на Faktor.bg от Министерски съвет. Това вероятно обяснява и защо МЕУ беше сред последните, които публикуваха отчетите си за свършената работа. 

Експерти коментират, че през мандата на Йоловски има пълно отстъпление от приоритетната система СЕБРА, която отчита всички държавни разходи. А целта беше те да станат по-прозрачни и достъпни за гражданите и бизнеса. Работата в това направление започна по времето на  кабинета на Кирил Петков, когато Йоловски беше заместник-министър. Според плана на кабинета на академик Денков, обхватът на публично публикуваните данни от СЕБРА следваше да се разшири и да обхване общините Пловдив, Варна и Бургас до декември 2024. Към днешна това намерение все още не е факт. 

Провал се наблюдава и в друга посока - в програмата на МЕУ, чиято основна цел би трябвало да бъде улесняването на гражданите, беше заложено оптимизиране на процеса по регистрация на МПС. Шофьорите трябваше да получат по-лесно връчване и плащане на фишове. МВР и МЕУ трябваше да изготвят законопроект, който да бъде внесен в Народното събрание. Към момента двете ведомства могат да се похвалят само с лекото надграждане на системата за сигурно електронно връчване.

Запознати с дейността на МЕУ коментират, че това съвсем не са единствените законодателни инициативи, заложени като ключови за електронното управление от премиера Денков, по които няма резултат. Йоловски и екипа му трябваше да изработят законопроект, с който да се въведат 100% електронни обществени поръчки. Какво се случва към момента в тази посока не е ясно, но подобен

законопроект няма

Същата е ситуацията и с иначе прекрасната идея да отпадне мокрият печат и да спрат гражданите да се разхождат от гише на гише, но и тук всичко е застинала на ниво добри намерения.

Проблемна се оказа и кадровата политика, водена от Йоловски, която няма как да не оказва въздействие върху психологическия климат в министерството. В няколко свои интервюта министърът обяви, че само 1 е уволненият служител във ведомството. Но истината според работели в МЕУ е съвсем различна. Голяма част от служителите „доброволно“ напускат министерството. Например, министър Йоловски в срок от 45 дни е успял да смени цели четирима главни секретари, макар и единият от тях да е бил главен секретар едва за три дни. Началник на политическия му кабинет в началото на управлението е била  Гергана Колешанска, която към днешна дата е вече съветник на министър Шалапатова. На нейно място неочаквано е назначена Христина Стойчева, приближена на президента Радев. Интересен е фактът, че

кадровите промени тук се случват именно в най-ключовите за едно ведомство дирекции,

а именно – правната, финансовата, стратегически комуникации и други дирекции. За финансов директор е назначена бивша служителка на МВР, която според коментари в министерството е била уволнена от там. Но бившият ѝ шеф в МВР сега е в Информационно обслужване и я покровителства в МЕУ.  Оказва се, че финансовият контрольор в МЕУ сега е бил подчинен в МВР на въпросната дама. Странни обвързаности и кадрови зависимости, които едва ли кореспондират с идеята за повече публичност и прозрачност.

Към момента много от служителите, които вече не са в МЕУ водят съдебни дела, оспорвайки начина им на освобождаване от ведомството.

Така въпросителните пред бъдещата кариера на министър Йоловски стават все повече, а като черно петно в историята на министерството остава фактът, че то влезе в светлината на прожекторите през октомври миналата година, когато не успя да изпълни успешно сертифицирането на машините за гласуване и така те не бяха използвани в първия тур на местните избори, предизвиквайки политически скандали и недоверие на обществото към изборните процедури.