Сряда, 01 Май 2024
           
Политика

Денков: Не позволихме на политическите сътресения да забавят важните решения, които трябваше да вземем за гражданите и бизнеса

   
Денков: Не позволихме на политическите сътресения да забавят важните решения, които трябваше да вземем за гражданите и бизнеса

Премиерът акад. Николай Денков на днешното правителствено заседание:

Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство искам да благодаря на всички министри и техните екипи, че в този  извънреден десети месец от управлението не позволихме на политическите сътресения да забавят важните решения, които трябваше да вземем за гражданите и бизнеса.

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка.

Ще изброя само част от резултатите ни в този допълнителен десети месец:

  • Вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация ще има решение за сухопътния Шенген до края на годината.
  • Новият проект на Закон за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт, така че хората да почувстват справедливостта в живота си.
  • Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се доплащат значително по-малко, отколкото досега
  • МРРБ подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност 1,7 млрд. лв.
  • Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите – от почти 5 пъти, колкото е разлика към момента до около 2,5 пъти. В същото време средната заплата във всички администрации и по всички нива се повишава. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят, считано от 1 януари 2024 г.
  • Над 46 000 малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за Кампания 2023 - с 50% повече, спрямо 2022-а.
  • Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия, след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път имаме поделение на българско висше училище сред историческата ни общност в Молдова.
  • Министерството на младежта и спорта успешно реализира програмата за спортната инфраструктура. Близо 10 милиона лева вече са разпределени за над 20 обекта, сред които за ремонт на 3 стадиона в страната, за лекоатлетически писти, за изграждане на спортни площадки и зали, игрища и др.
  • Одобрихме законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, за да може държавата да осигури необходимата закрила на обектите, които са културни ценности.
  • В продължение на политиката на кабинета в подкрепа на вероизповеданията, отпуснахме 3,5 млн. лв. за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. По-рано подпомогнахме българските общности в чужбина като отпуснахме общо 2 млн. лв. за православни храмове в Щутгарт и Лондон, а днес ще гласуваме още 450 000 лв. за три храма в София и Севлиево.
  • Така че работата продължава, както обещахме. Ще направим плавен преход към следващото служебно правителство.