Според експерти осъзнатото хранене е лесно, когато имаш достъп до разнообразни продукти на изгодни цени
Защо осъзнатото хранене все още се приема за нещо скъпо и недостъпно за повечето българи? Според резултатите от ново национално представително проучване, реализирано от изследователски център „Тренд“, едва 6% от българите определят начина си на живот като изцяло здравословен, а 55% изобщо не спортуват. Почти половината от анкетираните (48%) смятат, че здравословното хранене е „твърде скъпо“, а 41% определят достъпа до качествена храна като затруднен.
Така ли е наистина?
Попитахме експерти в областта на храненето и тяхната гледна точка звучи окуражаващо: осъзнатият избор може да е лесен и съвсем достъпен като цена.
Храненето със смисъл – навици от най-ранна възраст
Проф. д-р Людмила Иванова, преподавател по хранене и диететика и дългогодишен консултант на УНИЦЕФ, подчертава, че основите на навиците за осъзнато хранене се полагат още в детството – когато детето вижда, че такива продукти присъстват ежедневно на семейната трапеза.
„Една добра закуска например не изисква скъпи или сложни съставки – овесени ядки, пълнозърнест хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци са напълно достъпни основи за здравословен старт. Но за да бъдат избрани, трябва да бъдат налични – в близкия магазин, в училищната лавка, у дома. Това е първото условие за навик“, подчертава тя.
Именно в тази посока работи и Lidl – компанията целенасочено развива своя асортимент от растителни и пълнозърнести храни, при това на съвсем достъпни цени. Веригата предлага все повече растителни алтернативи на протеин, както и веган и вегетариански продукти и изравнява техните цени с тези на конвенционалните им алтернативи. Така например в Lidl може да си купите овесено или бадемово мляко на цената на обикновеното краве мляко с 3,5% масленост.
Освен това обърнете внимание на състава на хляба, лютеницата и някои от млечните продукти от собствените марки на Lidl като айрян, краве сирене в саламура и извара – те са с подобрена рецепта, с намалено съдържание на сол и захар /в лютеницата/.
Тези промени са част от политиката за осъзнато хранене на ритейлъра, по която той работи от няколко години. През 2024 г. Лидл България стартира и мащабна информационна кампания #ХраненеСмисъл, с която да популяризира здравословното и балансирано хранене, в това число и т.нар. „Планетарна диета“. Това е научно обоснован модел на хранене, базиран предимно на консумацията на растителни източници на протеини (варива, ядки, семена), пълнозърнести храни,сезонни плодове и зеленчуци и умерен прием на животински храни.
Учените от комисията EAT Lancet са доказали, че по този начин се грижим както за нашето здраве, така и за здравето на планетата.
Устойчив избор за здравето и бюджета
Сред най-често срещаните погрешни схващания е, че здравословното хранене е трудно достъпно и неизбежно скъпо. Според проф. д-р Дарина Найденова, председател на Националната асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ), тази нагласа често е продиктувана от липса на информация, а не от реални бариери.
Като пример тя също посочва планетарната диета. „Ако се подберат местни, сезонни продукти и се комбинират умно – бобови със зърнени, ядки с плодове, зеленчуци с пълнозърнести храни – храненето става не само здравословно и устойчиво, но и изгодно“, казва проф. Найденова.
Качеството не е само в етикета, а в отговорността
„Качеството на храната не се изчерпва със съдържанието на опаковката – то започва още със самата рецепта, състава, произхода и начина на обработка“, обяснява Евелина Георгиева, ръководител „Осигуряване на качеството и устойчивост“ в Лидл България.
Компанията прилага и редица мерки, които имат реално въздействие върху качеството на храните: липса на механично отделено месо в колбасите под собствени марки, строг контрол върху остатъци от пестициди в плодовете и зеленчуците (включително сертификация по GLOBALG.A.P.), както и милиони лева инвестиции в лабораторен анализ на състава на стотици продукти всяка година.
„Нашата роля не е само да предлагаме продукти, а да бъдем част от промяната в потребителската култура – да покажем, че осъзнатото хранене може да бъде едновременно достъпно, качествено и лесно за включване в ежедневието“, допълва Георгиева.
Осъзнатото хранене не е привилегия
Проучването на „Тренд“ показва ясно, че голяма част от населението все още възприема здравословното хранене като нещо за хора с по-висок социално-икономически статус.
С #ХраненеСмисъл и реални действия Lidl разбива този мит.
Ето ви и един бърз пример за кратко посещение и пазаруване в магазина, с което да си осигурите здравословен, балансиран и бърз обяд на цена колкото една салата в заведение:
-
Вземете готова за консумация, измита пакетирана салата, ако нямате време да се спрете пред щандовете с богат избор от свежи плодове и зеленчуци, проверени за над 800 остатъка от пестициди.
-
Добавете от пълнозърнестите тортили, за си осигурите достатъчно фибри.
-
За качествени мазнини добавете от сметановия крем за мазане Pilos с 49,9% намаление на добавената сол.
-
За финален щрих допълнете с някой от продуктите от серията Vemondo, например веган бургер.
-
Ако решите да включите десерт – бадемовото или овесено мляко и сочен плод към него са чудесен вариант.
И ето – имате засищащ и здравословен обяд за цялото семейство на един Lidl разстояние. А най-вече – освен че е евтино и достъпно, знаете, че сте се погрижили както за своето здраве, така и за здравето на планетата.
Повече информация за ангажимента на смарт ритейлъра към осъзнатото хранене може да намерите на официалната страница на Лидл България или в Политиката за осъзнато хранене.