Петък, 20 Юни 2025
           
Бизнес Коментари

Качествена и безопасна ли е храната, която купуваме?

   
Качествена и безопасна ли е храната, която купуваме?

Последните сигнали за наличие на пестициди и токсини в хранителни продукти касаят всеки потребител

Последните сигнали в европейската Система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) от месец май 2025 г. показват редица сигнали за наличие на пестициди, микотоксини и други опасни вещества в хранителни продукти – включително такива, достигнали и до българския пазар. Темата логично разтревожи потребителите, които искат да са сигурни в безопасността на продуктите, които консумират.

В отговор на тези притеснения, Lidl разкрива как осигурява безкомпромисно качество  и строг контрол в целия производствен цикъл. 

Ритейлърът прилага последователен подход в контрола на качеството, като е въвел  холистична система от мерки за всички продукти от собствени си марки:

  • Подбор на производителите – задължителна сертификация на храни и потребителски стоки по един от двата международни стандарта за безопасност и качество (IFS или BRC), а за плодове и зеленчуци GLOBAL G.A.P. за добри аграрни практики.
  • Обявени и необявени одити в производствените бази на храни и потребителски стоки, по време на които се контролират над 90 вътрешни критерии за безопасност, качество и устойчивост на продуктите – от хигиена и оборудване до транспорт и състав на продуктите;
  • Над 1,6 млн. лв. инвестирани само през 2024 г. в лабораторни изследвания в акредитирани лаборатории. Това включва и пестициди, микотоксини и други опасни вещества в хранителни продукти;
  • Сензорни и органолептични анализи с участие на експерти и потребители;

Сред често срещаните рискове са остатъци от пестициди в плодове и зеленчуци, както и наличие на тежки метали и хистамин и други замърсители в рибни продукти. В Lidl храните подлежат на засилен контрол:

  • Плодовете и зеленчуците се проверяват за над 800 вида пестициди, дори и консервираните и замразените – с изисквания, три пъти по-строги от нормативните.
  • Рибата преминава лабораторни тестове за хистамин, тежки метали и микробиология, при строго проследяване на цялата верига – от улова до щанда.
  • Тази година веригата стартира и допълнителни мерки за контрол на качеството на прясното месо, месни заготовки и риба от собствени марки – над 50 инспекции се извършват годишно в складовете и на място в магазините на Lidl, без предварително уведомление от страна на SGS – световен лидер в независимия контрол на качеството. Квалифициран инспектор на SGS проверява свежестта, външния вид, формата, размерите, нарязването, цвета, температурата на съхранение, целостта на опаковката, срока на годност и др.

Когато безопасността е стандарт, качеството става въпрос на отговорност. Lidl показва, че храните могат да бъдат едновременно достъпни, сигурни и проверени – с проследим произход и прозрачни процедури.