Понеделник, 28 Oct 2024
           
Бизнес

Съвременните тенденции в развитието на хранителната наука, техника и технологии обсъдиха на Международната научна конференция в УХТ

   
Съвременните тенденции в развитието на хранителната наука, техника и технологии обсъдиха на Международната научна конференция в УХТ

В Университета по хранителни технологии се проведе 71-та Международна научна конференция „Хранителна наука, техника и технологии”. Модерната наука и технологии за храните се развиват в отговор на глобални предизвикателства, като нарастване на броя на населението, климатичните промени, проблемите с устойчивостта на сектора и изискванията на потребителите за по-качествена храна. Споменатите предизвикателства, повишават очакванията към социално-икономическото значение на научните изследвания.

Във връзка с развитието на научно-изследователската работа в университета се реализират редица проекти. „В момента УХТ в партньорство с УНСС реализира проект „Проектна докторантура 2030“ с цел засилване на връзките с бизнеса и подобряване на социално-икономическите резултати от научноизследователската дейност на двата университета. Предвижда се въвеждане на нов тип обучение на докторанти и реализирани на изследователски проекти продиктувани от нуждите на бизнеса. Засилване на социално-икономическия ефект на научните изследвания е ключова задача пред Центъра за компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика“, в който водеща организация е УХТ. Университетът участва и в национална научна програма за стимулиране на отворения достъп до научна информация и в платформата за сътрудничество между висшите училища, изследователските организации и бизнеса чрез иновационни ваучери“, заяви в приветствието си към участниците в конференцията ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов.

Основните теми на научната конференция бяха свързани с устойчивостта и екологичните практики в хранителната промишленост, осигуряването и мониторинг на безопасността и качеството на храните, персонализираното хранене, автоматизация и дигитализация на процесите, използването на изкуствен интелект при управление и контрол на качеството на храните и др.

"Потребителите изискват прозрачност при производството на храни и преминаване към храни без изкуствени добавки, консерванти и силно преработени съставки. Движението "чист етикет" акцентира върху хранителни продукти, включващи минимум, естествени, разпознаваеми съставки и приложени щадящи методи за обработка", добави проф. Добрев. Той поясни, че съвременните потребители все повече се интересуват от спазване на етични производствените практики, въздействието върху околната среда и хуманното отношение към животните. Сертификати като "Справедлива търговия", "био" и "без-ГМО" стават важни за брандирането на продуктите.

Лектори по време на конференцията бяха двама световноизвестни учени. Проф. Фабиан Вебер от Германия изнесе доклад за използването на биопестициди, като съвременен подход за гарантиране на качеството и безопасността на храните. Докладът на проф. Фатих Йозогул от Турция беше насочен към функционалните храни и по-специално се дискутира темата за постбиотиците. Функционалните храни, които бяха на фокус в доклада формират съвременните тенденции в храненето.