Понеделник, 28 Oct 2024
           
Бизнес

Служебното правителство налива 30 млн. лв. в стадиона на "Химимпорт" във Варна

   
Служебното правителство налива 30 млн. лв. в стадиона на \

Министерският съвет взе изненадващото решение да отпусне 30 милиона лева за довършването на 20-годишния проект за строителство на градски стадион на “Варна“, но ще остави контрола върху съоръжението в ръцете на известната бизнес група “Химимпорт“.

Решението е взето толкова бързо, че ръководството на Община Варна не е знаело за него. Това е необяснимо, защото самото правителство обявява, че ще придобие по-голямата част от дела на общината в стадиона, оставяйки целия контрол в ръцете на частната компания.

"Тази информация е нова и за нас. И ние от вчера се опитваме да разберем какво означава това решение на Министерския съвет", коментира заместник-кметът за общинската собственост на Варна Деян Иванов пред Mediapool.

Министерският съвет е взел решение да придобие акции на стойност 30 000 000 лв. от увеличението на капитала на "Спортен комплекс Варна" АД.

“С решението се предоставя съгласие държавата да придобие 30 000 броя нови обикновени поименни акции с номинална стойност и емисионна стойност 1000 лв. за всяка една след извършване на парична вноска в размер на 30 000 000 лв. По този начин общественият интерес по отношение на изграждането на спортното съоръжение ще бъде защитен от страна на държавата“, се казва в официално съобщение на правителството.

Проблемът в случая е, че държавата е взела решение да придобие акции в стадиона за сметка на Община Варна, а ръководството на общината не знае за сделката. В решението на правителството, с което Mediapool разполага, изрично се казва, че "Химимпорт" ще запази досегашния си дял от 65% в стадион "Варна", а държавата ще придобие по-голямата част от общинския дял.

“Държавата участва в увеличението на капитала, в случай, че на Общото събрание на акционерите на “Спортен комплекс Варна“ АД, насрочено за 7 ноември 2024 г., се приеме решение за увеличаване на неговия капитал и при условие, че частта от новите акции, съответстващи на дела на община Варна в капитала на дружеството преди увеличението, се придобие от държавата по емисионна стойност 1000 лева за всяка една. След увеличението на капитала на дружеството община Варна и държавата ще притежават общо 42 101 акции, съответстващи на 35 на сто от капитала“, се казва в решението на правителството.

Изчисленията показват, че "Химимпорт" трябва да вложи над 55 млн. лв., за да запази своя контролен дял непроменен.

Развитието около стадиона е спорно от гледна точка на обществения интерес.

Проектът за нов градския стадион на Варна започва официално през 2005 година, когато общината дава целия терен на тогавашния градски стадион "Юрий Гагарин" плюс околни парцели. "Химимпорт" участва с парична вноска от 22 милиона лева и придобива 65% от акциите срещу 35% за общината.

Уговорката, която е представена и пред широката публика, е, че частната компания ще построи стадиона.

Сега парцелите около спортното съоръжение са плътно застроени, но стадионът продължава да стои с две трибуни и половина, издигнати до бетонно скеле.

Общата сметка след включването на държавата в сделката е, че данъкоплатците ще участват с 30 милиона лева и скъпи парцели във Варна в проект, който остава под контрола на "Химимпорт".

Заместник-кметът Деян Иванов разказва, че в общината е получено уведомление за провеждане на общо събрание на дружеството "Спортен комплекс Варна" на 7 ноември, когато ще се вземе решение за увеличението на капитала. Това дружество, основано през 2005 година, е собственик на стадиона.

"Има и юридическо противоречие между решението на Министерския съвет за увеличението на капитала на "Спортен комплекс Варна" и уведомлението за провеждането на Общото събрание. В двете решения са описани различни схеми за увеличението на капитала", казва Деян Иванов, но без да влиза в подробности.

Сключването на подобни големи сделки между "Химимпорт" и държавата в навечерието на избори има предистория. През 2009 година, в дните преди парламентарните избори, спечелени за първи път от ГЕРБ, беше продадена държавната земя в Морската градина на Варна, т.нар. сделка за "Алея първа". Цените по сделката предизвикаха прокуратурата да започне досъдебно производство, което приключи няколко години по-късно без подсъдими.

Предизборен бонус за ГЕРБ?
"Това изглежда не като решаване на един огромен и стар проблем на Варна, а като осигуряване на подкрепа за предстоящите избори за ПП ГЕРБ с държавни пари“, коментира Стела Николова, бивш варненски общинар и настоящ депутат от ПП-ДБ от Варна.

“Делът на Община Варна намалява още повече, а се запазва контролиращият дял на ТИМ (нарицателно, има предвид “Химимпорт“). Това е предизборен подарък, но не за гражданите на Варна. Повече от 10 години дружеството не направи така мечтания от варненци стадион, но разпродаде или замени срещу услуги земите около стадиона, струващи милиони и там изникнаха множество огромни жилищни сгради“, казва Николова.

Според нея, макар държавата да се включва като акционер с 30 милиона лева, гаранции за довършването на стадиона няма.

"Решението дали да се довърши стадионът, ще зависи само от частната компания, а не и от държавата или община Варна, казва Николова.

“Довършването на проекта става със съдействието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия спортен министър Красен Кралев. Това е поредно даказателство, че ако ГЕРБ състави правителство след изборите в неделя, грижата за спортната инфраструктура в България ще продължи“, пише соченият за близък до ГЕРБ сайт Tribune.bg.

Депутатът от ГЕРБ и бивш спортен министър Красен Кралев, който прехвърли мажоритарния дял на ПФК "Черно море" на "Химимпорт" през 2004 година, обяви възторжено сделката за стадиона във Фейсбук.

 

Въпросите
Mediapool изпрати няколко въпроса до частната компания "Химимпорт" за проекта, който е от голям обществен интерес.

1. Чия е инициативата за увеличението на капитала. На "Химимпорт" или на държавата?

2. Ще участва ли "Химимпорт" със собствени средства в увеличението на капитала, предвид факта, че запазва дела си в дружеството?

3. Какви инвестиции е направила компанията "Химимпорт" досега в стадиона?

4. Какви приходи има от апортираните от общината терени за последните 19 години?

5. В какъв срок може да се очаква завършването на стадиона, ако сделката по увеличението на капитала се осъществи?

6. В договора на "Химимпорт" с общината за създаването на дружеството "Спортен комплекс Варна", има ли поет твърд ангажимент за построяването на стадиона?