Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Сарафов представи документ, че специалният прокурор не го разследва

   


Специалният прокурор Даниела Талева е подписала документ, според който единственият кандидат за шеф на държавното обвинение Борислав Сарафов е проверяван, но не са открити данни за извършено от него престъпление. Това става ясно от удостоверение, публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). То е представено като част от набора документи, с които Сарафов кандидатства за главен прокурор, пише Mediapool.

Това означава, че проверките срещу Сарафов са приключили тихомълком въпреки обещанията за публичност. И че няма дела, които биха се оказали пречка за избирането му на поста.

Мълчаливият специален прокурор

Талева бе избрана за ad hock прокурор през миналата година след законови промени, с които бе създадена фигурата на обвинител с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници. Тя бе избрана от списък със съдии, отговарящи на определени критерии. По процедура сигналите срещу главния прокурор се администрират от Върховния касационен съд. Самият ad hock прокурор пък се назначава от ВСС.

Откакто бе избрана Талева няма много публични изяви. Говорила е пред медии само при избирането ѝ от ВСС. Едновременно с това от нея зависи работата по сигнали срещу главния прокурор.

Преди това около назначаването ѝ се водеха спорове за битови неуредици от типа къде ще е кабиентът ѝ кой ще ѝ разрешава отпуска, защото тя формално е прокурор, но не е подчинена на главния. Към днешна дата публична информация за работата ѝ няма. От съда не може да се иска такава, защото Талева временно не е съдия. От прокуратурата също, защото специалният прокурор е независим. Така се оказва, че само тя може да реши дали да говори за делата, които води.

Джуджетата и главният секретар

През февруари БНР съобщи, че Талева проверява твърденията за връзки на Сарафов с кръга "Осемте джуджета" около някогашния следовател Петьо Петров-Еврото. Той доби печална слава като търговец на влияние в съдебната власт след като бизнесменът Илия Златанов разказа още през 2020 г. как е направен опит да му отнемат асансьорните фабрики. Сарафов бе заснет в компанията на Петров в едноименния ресторант. Той обясни, че бил подмамен там, за да го снимат и компрометират.

Докато главен прокурор бе Иван Гешев срещу Петров нямаше никакви действия. Едва когато стана ясно, че ГЕРБ и ДПС вече са се обърнали срещу Гешев, бе образувано дело, а бившият следовател избяга в неизвестност. Оказа се, че по това производство са давани показания срещу Сарафов. Материалите бяха иззети от софийската районна прокуратура и пратени в градската, където производството бе прекратено. След това доказателствата бяха пратени на специалния прокурор Талева. Каква проверка е направена по тях не е ясно, но съдейки по документа, публикуван от ВСС, данни за престъпление не са открити.

Другият казус, по който бе подаден сигнал до Талева, бе за евентуален натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Той напусна след скандала с ексшефката на митниците Петя Банкова. Коцев бе обвинен като съучастник, но преди това заяви, че Сарафов му е оказал натиск да подаде оставка. През юни Талева информира ВСС, че до средата на август ще има решение дали да се образува разследване по този сигнал. Няма публични данни какво се е случило след това.

Пак през юни се разбра, че Талева е постановила пет отказа да разследва Сарафов.