Понеделник, 21 Oct 2024
           
Свят

Турският духовник Фетхуллах Гюлен почина на 83-годишна възраст

   


Турският духовник Фетхуллах Гюлен, който изгради мощно ислямско движение в Турция и извън нея, е починал на 83-годишна възраст, пише Manager.

Той е починал в Пенсилвания, САЩ, където живееше от години. Властите в Анкара го сочеха за организатор на опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Herkul – уебсайт, който публикува проповедите на Гюлен, написа в своя профил в социалната мрежа X, че Гюлен е починал в неделя вечерта в американската болница, където е бил лекуван.

Гюлен беше някогашен съюзник на Ердоган, но в отношенията им настъпи разрив и турският президент смяташе Гюлен за отговорен за опита за преврат през 2016 г., при който бяха убити около 250 души.

Гюлен, който живееше в самоналожено изгнание в Съединените щати от 1999 г., отрече да е замесен в пуча.

Според последователи движението на Гюлен известно като „Хизмет“ (служба на турски), те се стремят да  разпространява умерена версия на исляма, която насърчава образованието в западен стил, свободните пазари и междурелигиозното общуване.

След неуспешния преврат движението е систематично разнищвано в Турция и влиянието му в международен план е намаляло значително.

Гюлен е роден в село в източната турска провинция Ерзурум през 1941 г. Син на имам или ислямски проповедник, той изучава Корана от ранна детска възраст.

През 1959 г. Гюлен е назначен за имам на джамия в град Одрин и започва да става известен като проповедник през 60-те години на миналия век в Измир, където създава студентски общежития и ходи в чайните, за да проповядва.

Тези студентски домове отбелязват началото на неформална мрежа, която ще се разпространи през следващите десетилетия чрез образование, бизнес, медии и държавни институции, давайки на неговите поддръжници широко влияние.

Това влияние се разпространи и извън границите на Турция, достигайки тюркските републики в Централна Азия, Балканите, Африка и Запада чрез мрежа от училища.

Бивш съюзник на Ердоган

Гюлен беше близък съюзник на Ердоган и неговата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), но нарастващото напрежение в отношенията им достигна точка на пречупване през декември 2013 г., когато излязоха наяве разследвания за корупция, насочени срещу министри и служители, близки до Ердоган.

Смяташе се, че прокурори и полицаи от движението на Гюлен стоят зад разследванията и през 2014 г. беше издадена заповед за арест на Гюлен, като две години по-късно движението му беше определено като терористична група.

Скоро след преврата от 2016 г. Ердоган описа мрежата на Гюлен като предателска и „като рак“, обещавайки да ги изкорени, където и да са. Стотици училища, компании, медии и асоциации, свързани с него, бяха затворени и активите им конфискувани.

Гюлен осъди опита за преврат „най-категорично“.

„Като човек, пострадал от множество военни преврати през последните пет десетилетия, е особено обидно да бъда обвинен в някаква връзка с подобен опит“, каза тогава той в изявление.

При репресии след неуспешния пуч, най-малко 77 000 души бяха арестувани и 150 000 държавни служители, включително учители, съдии и войници, отстранени от работа.

Компаниите и медиите, смятани за свързани с Гюлен, бяха конфискувани от държавата или затворени. Турското правителство заяви, че действията му са оправдани от сериозността на заплахата, която представлява преврата за държавата.

Гюлен също се превърна в непопулярна фигура в Турция, хулен от привържениците на Ердоган и отбягван от опозицията, която смяташе, че неговата мрежа е заговорничала в продължение на десетилетия да подкопае светските основи на републиката.

Анкара дълго искаше да го екстрадира от Съединените щати.

Говорейки от своя затворен комплекс в планините Поконо в Пенсилвания, Гюлен каза в интервю за Ройтерс през 2017 г., че няма планове да бяга от Съединените щати, за да се измъкне от екстрадиция.

Гюлен беше пътувал до Съединените щати за лечение, но остана там, тъй като беше изправен пред наказателно разследване в Турция.