Понеделник, 21 Oct 2024
           
Бизнес

„Нашият дом е България“ преиздава втора книга от поредицата за лъжепатриотите и лъжеучителите

   
„Нашият дом е България“ преиздава втора книга от поредицата за лъжепатриотите и лъжеучителите

Инициативата е подкрепена от Българската православна църква и лично е благословена от Патриарх Даниил.

Родолюбецът и иподякон арх. Пламен Мирянов и неговата благотворителна фондация "Нашият дом е България" преиздават поредица книги за лъжепатриотите и лъжеучителите.

 

От печат излезе втората книга от поредицата "Петър Дънов и Ванга. Пророци и предтечи на антихриста“. 

 

Първата книга, която лично арх. Пламен Мирянов представи в подножието на Седемте Рилски езера на 19 август, беше "Истината за Дънов" от йеросхимонах Димитрий Присовски и Иван Стамболов-Сула.

 

Инициативата е подкрепена от Българската православна църква и лично е благословена от Патриарх Даниил.

 

Ето какво казва авторът йеросхимонах Димитрий Присовски за книгите:

 

В наши дни, когато християнство и Църква са изложени на тънък или открит присмех и когато се правят непрестанни опити за подмяна на основни духовни понятия, отново е настъпила необходимост от апология на истинското християнство. Посредством обективното сравнение на християнството с други неправославни учения, древни и нови, търсещият човек по-лесно би различил бисера на истината сред множеството лъскави камъчета на заблудата. Истината по-лесно може да бъде намерена и осъзната на базата на сравнение.

Богословието, както и която и да е друга наука, не може автоматично да даде на човека вяра, защото вярата е дар Божий. Но богословието може да укрепи вярата и да я направи осъзната, а в нашите лукави дни един вярващ човек може по-успешно да устои на натиска на многобройните противоборстващи идеи, само ако вярата му е съзнателна и обоснована.

Защо избрах да говоря за Дънов и Ванга? С голяма болка забелязвам как много хора поемат по един пагубен път на духовна заблуда, лесно приемат „езотеричната" отрова на теософски, окултни, източни и всякакъв вид лъжеучения и по този начин подлагат на опасност възможността си за вечно спасение. А още по-лукаво е, когато някои от тези учения шумно се рекламират като християнски и по този начин въвличат в заблуда тези, които имат някакви духовни стремежи. Точно такъв един съвременен опит за подмяна на християнството с окултни, псевдохристиянски „заместители" ме накара да направя критически анализ на духовно опасната дейност на П. Дънов и Ванга и да се опитам, с Божия помощ, да обясня най-важните истини на Богооткровеното християнство. Всичко, което съм написал тук, според скромните ми сили и с благословението на духовния ми старец - архим. Амвросий от Зограф, е с цел да бъдат предпазени от духовна заблуда тези мои сънародници, които биха пожелали от все сърце да намерят истината.

- от автора, из предговора

***
Авторът е роден през 1974 г. в гр. София. Магистър по богословие в СУ „Св. Климент Охридски"(завършва с пълно отличие и златен медал) и по икономика в УНСС, специалност „Международни икономически отношения". Магистърската му теза по богословие представлява критичен анализ на дейността на окултните лъжеучители Петър Дънов и Ванга, а после издава и съответната книга, с която предизвиква обществен дебат.


На Света Гора е дошъл за послушник през 2002 г., а през 2003 г. е постриган за монах с името Висарион. Ръкоположен е за йеромонах (т.е. свещеник и монах) през 2005г. и като такъв служи през 2007-2008 г. в манастирите Спасо-Възнесенски и „Света Мария Магдалина" на Елеонската планина в светия град Йерусалим. След това по заръка на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий, се завръща обратно на Атон, където развива плодотворна писателска дейност по актуални богословски проблеми.


На 1 ноември 2014 г. приема велика схима с името Димитрий (на името на свети великомъченик Димитрий Солунски). От 2019 г. и до днес, йеросхимонах Димитрий е ефимерий на Присовския манастир „Свети архангел Михаил" във Великотърновска епархия. Книгите му се преиздават, превеждат и четат с голям интерес в България и чужбина, изобличават лъжеученията и сектите, и носят душеспасителни послания в духа на автентичното православно християнство.