Петък, 18 Oct 2024
           
Бизнес

Заради шарката по кози и овце затягат контрола в 9 области

   
Заради шарката по кози и овце затягат контрола в 9 области

Допълнителни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни въвежда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от днес.

Допълнителните мерки са в две групи и влизат в сила за определени области на страната - Ямбол, Хасково, Стара Загора, както и Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен.

За областите Ямбол, Хасково и Стара Загора до 30 ноември 2024 г. се забраняват пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с изключение на тези за незабавно клане или транзитно преминаване.

Клане на животни е разрешено само след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар (ОВЛ) и лабораторно изследване на проби.

Придвижването на животните ще се извършва по предварително одобрен маршрут, без спиране, със задължителна дезинфекция на транспортните средства. За целта се въвежда разрешителен режим, като разрешенията ще се издават от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ).

В областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен пашуването на този етап остава разрешено. Но клане на животни се разрешава също само след клиничен преглед и лабораторни изследвания. Заповедта и мерките на този етап също са валидни до 30 ноември 2024 г.

Директорите на Областните структури на БАБХ трябва да организират епизоотични комисии и да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на болестта. Ще бъде засилен контролът върху движението на животни и биосигурността в стопанствата. При съмнения за заболяване ще бъдат вземани проби за изследване, а при нарушения животните ще бъдат умъртвявани, като стопаните подлежат на санкции.

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби, посочват от агенцията.