Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Коментари

Радев: Трябва България да бъде върната, където ѝ е мястото – на Балканите

   


Къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона и беше първа в оказване на подкрепа, заяви държавният глава по време на брифинг пред български журналисти в Сараево

Моят апел към българските политици и партии е час по-скоро да решат своите вътрешносемейни проблеми и да върнат България, където ѝ е мястото – на Балканите, в един по-широк регионален план и в Европа. Ние сме доказали, че можем да водим с конструктивни политики. Доказали сме, че можем да инициираме важни процеси. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Сараево. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на Председателстващия Председателството на страната Денис Бечирович.

Държавният глава поднесе цветя на паметната плоча, която символизира признателността на Босна и Херцеговина за това, че България първа признава независимостта ѝ през 1992 г. 

„Моят въпрос към българските партии и политици е, къде остана тази България? Къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона, която водеше във вземането на решения и беше първа в оказване на подкрепа? Къде остана тази България, която инициира ПСЮИЕ  - Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа“, попита Румен Радев и подчерта, че е крайно време страната ни да остави вътрешните раздори и противоречия. По думите на президента от първостепенна важност е България да възстанови своята водеща роля на Балканите, като по този начин генерира политики и решения, а не следва само зададена вече обща рамка на поведение по отношение на въпросите и проблемите, които касаят региона.

„В Босна и Херцеговина гледат на България като на достоен, силен член на НАТО и на ЕС, гледат към нас с надежда да подкрепяме, да помагаме, да водим“, обясни държавният глава и допълни, че страната ни многократно е доказвала потенциала си да води конструктивни политики и да инициира важни процеси.

Помолен да коментира с каква репутация се ползват българските военнослужещи, които участват в стабилизиращата операция „Алтея“ на EUFOR в Босна и Херцеговина, президентът обясни, че те са получили висока оценка за професионализма си, а присъствието им в тази част на региона свидетелства, че България осъзнава колко важна е сигурността и стабилността за Югоизточна Европа. „Мога да кажа, че обстановката е спокойна и стабилна, но с цел минимизиране на рисковете „Алтея“ ще продължи. И България като отговорен член на тази мисия ще продължи своето присъствие тук“, посочи още президентът.

Румен Радев подчерта, че България продължава да помага на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, така че те да постигнат по-висок стандарт в своята подготовка и по своя път за членство в НАТО, макар че в момента все още липсва политически консенсус в страната за присъединяване към алианса. Президентът даде за пример Албания, Черна гора и Северна Македония като страни от Западните Балкани, които вече са членове на НАТО и в същото време се борят за членство в ЕС. „Окуражавам властите тук да обмислят още веднъж и ако има консенсус за европейската перспектива, да помислят първо и за тяхната евроатлантическа перспектива“, каза още държавният глава.

Помолен да коментира информацията, че директорът на служба „Военна полиция“ е получил заплахи за живота си, Румен Радев изключи възможността това да има връзка с разследването на авиокатастрофата в база „Граф Игнатиево“. „Заплахи за живота, на когото и да е било са недопустими в България. Мисля, че всички компетентни органи ще реагират веднага и ще се пресекат всякакви опити за заплахи, защото това не говори добре за нас“, посочи още президентът.

През втория ден от официалното си посещение в Босна и Херцеговина президентът Румен Радев проведе срещи с върховния представител на международната общност в страната Кристиан Шмид, с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея, с председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо. По-късно държавният глава посети военна база "Бутмир", където се запозна на място с дейността на операцията на ЕС EUFOR "Алтея" и разговаря с българските военнослужещи, участващи в мисията.