Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Бизнес

В Панагюрище гостува изложбата 10 години ФотоФабрика по случай 79 години от рождението на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

   
В Панагюрище гостува изложбата 10 години ФотоФабрика по случай 79 години от рождението на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Изложбата „10 години ФотоФабрика“ беше открита в Градския парк на Панагюрище по случай 79-годишнината от рождението на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. За човека, мениджъра, мецената, големия дарител и родолюбец говори Ирина Ботева – изпълнителен директор на фондация „Цоцорков род“. Тя открои визията му за развитието на „Асарел-Медет“ АД и българската минна индустрия, знаковите дарителски проекти, подкрепата за културата, образователни инициативи и социални каузи. Като мост между миналото и настоящето припомни интереса на проф. Цоцорков към фотографията и неговите снимки на улични музиканти от различни краища на света, които той подреди в изложба през 2015 година.

Гостуването на „ФотоФабрика“ в Панагюрище е организирано от семейната фондация „Лъчезар Цоцорков“ и родовата фондация „Цоцорков род“ с участието на Община Панагюрище. Еми Барух – журналист, директор и основен двигател на „ФотоФабрика“, представи специалната експозиция с емблематични кадри и сподели, че все повече българи трябва да научават за приноса на Лъчезар Цоцорков като голям човек и родолюбец. Снимките, на които ще се насладят на открито всички жители и гости на Панагюрище, са дело на някои от големите имена в българската и световна фотография, участвали в ежегодния фестивал. 

Димитър Цоцорков – син на проф. д-р Лъчезар Цоцорков и член на управителните съвети на двете фондации, благодари на присъстващите и изказа уверението си, че обединени можем да постигнем повече. „Културата е най-важният стълб за успеха на всяка организация и на всяка нация. А той ни завеща културата да мислим за хората около нас, да мислим не само за настоящето, но и за бъдещето. Това продължава да живее в сърцата на много хора, а ако има повече от тази култура в България, ние ще се развиваме по-бързо и по-добре“, каза той и сподели, че не трябва да забравяме откъде сме тръгнали и да оценяваме това, което сме постигнали. 

За впечатленията си от проф. д-р Лъчезар Цоцорков като земен човек и необикновен лидер, който те вдъхновява, учи и увлича да го следваш, говори кметът на община Панагюрище Желязко Гагов. Заедно със семейство Цоцоркови, изложбата посетиха десетки приятели, колеги, роднини и съграждани. Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет в Панагюрище Иван Лалов, заместник-кметовете на Панагюрище Пепа Филина и Ивайло Иванов, заместник-кметът на Стрелча Васил Кацаров, председателят на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ инж. Делчо Николов, изпълнителният директор инж. Николай Пелтеков. 

С нескрит интерес присъстващите разгледаха фотографиите, които предизвикват размисли и разговори за истински важните неща в човешкия живот. Зад реализацията на този проект в Панагюрище стоят усилията на семейната фондация „Лъчезар Цоцорков“ и на фондация „Цоцорков род“, която съдейства за съхраняване на родовата памет. Водена от мисията си да окрилява, фондация „Лъчезар Цоцорков“ е подкрепила над 72 проекта през последните 4 години за повече от 5,8 млн. лв. в областта на културата, образованието, здравеопазването, грижата за децата и насърчаването на доброволчеството. Сред тях са десетки културни проекти, филмовата поредица за историята на дарителството в България, скрининговата кампания за превенция на рака на дебелото черво и проучването за социално-емоционалните умения на учениците у нас като ключ за житейския успех на следващото поколение българи.