Сряда, 16 Oct 2024
           
Коментари

Терзиев: Управлението на отпадъците и превръщането им в ресурс зависи от навиците на всички

   


Всеки ден всеки един от нас взима множество решения, с които подпомага или не устойчивото развитие на града ни. Столичната община заедно с районите работят за по-добрата информираност на гражданите 

Едно от най-големите предизвикателства пред всички нас е управлението на отпадъците и превръщането им в ресурс. Това е свързано както с промени в дейностите по разделяне, събиране, оползотворяване, в засиления контрол, който Столична община извършва, така и в промяна на навиците на хората. Ние общините трябва да осигурим инфраструктурата – от зелени острови, контейнери за разделно събиране, за хранителни отпадъци, компостери и да информираме хората. Промяната на навиците зависи от всички нас, заяви кметът на София Васил Терзиев на среща с представители на районните администрации. На срещата присъства и заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и директор на дирекция „Управление на отпадъците“ Емил Георгиев към Столичната община. 

Колкото по-бързо променят навиците си хората, толкова по-малко ще плащаме за битови отпадъци, посочи също столичният кмет. Намаляването на изхвърлените отпадъци е пряко свързано с тяхното разделяне, за да бъдат рециклирани и оползотворени. Това послание е важно да достигне до гражданите и тук е голяма ролята на районните администрации, защото вие сте близо до хората, заяви също кметът. 

Принципа „Разделянето при източника“ е основен в устойчивото управление на отпадъците. Това дава годен за рециклиране материал и намалява разходите по сметоизвозване и енергийно оползотворяване. 

Пред всички общини стои въвеждането на такса за битови отпадъци на принципа „замърсителят плаща“, което е отложено във времето. Но в същото време този модел ще стимулира намаляването на отпадъците и отговорното поведение.

Кметът Васил Терзиев благодари на представителите на районите за ангажираността и заяви, че е важно да използваме това време за да надградим и подобрим системата, за да постигнем заедно по-успешни резултати. 

Още от първия ден наш основен приоритет е работата на Завода за отпадъци на София. Повишихме ефективността му, посочи също столичния кмет. Столичното предприятие за третиране на отпадъци започна заработи с пълния си капацитет. Спряхме директното депониране на необработен отпадък и започнахме механично отделяне на чист PET материал. 

За да бъде градът ни по-чист и приветлив завишихме и контрола, заяви също Терзиев. 

Заместник-кметът Надежда Бобчева посочи, че е важно повече информация да достигне до хората, за да можем да координираме нашите усилия и заедно Столична община и районите да работим като едно. 

Целта на устойчивото управление на отпадъците в града ни е повишаване на качеството на живот на хората в него. Защото спестените природни ресурси, енергия, вредни парникови газове, по-здравословната и чиста градска среда са неизбежен резултат от умното управление на отпадъците.

Какво е направено и какво предстои: 

Въведохме нови минимални изисквания към организациите за оползотворяване на отпадъци от опакови. За удобство на столичани и повишаване на ефективността на разделното събиране ще се уеднакви системата от цветни контейнери и ще се увеличи броят им. 

Променихме изискванията и към кампаниите за оползотворяване на отпадъчни материали от обувки и текстил. 

Разширяваме системата за разделно събиране и оползотворяване на хранителни отпадъци с 1000 нови контейнера в районите „Витоша“ и „Банкя“. Въвеждаме и допълнителни близо 3000 на територията на 24-те района. Събраните отпадъци ще запълнят капацитета на инсталацията в Хан Богров, която ги преработва в газ, който, от своя страна, се използва за производство на електроенергия за собствени нужди и продажба.

Започнахме изграждането на 40-т мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци от опаковки, текстил, електроника и електротехника, батерии и опасни отпадъци. Първите пет ще са факт до края на тази година, те ще бъдат в Младост, Искър, Кремиковци, Триадица и Оборище. 

Вече изградените 30 „зелени острова“ – центрове за събиране на различни потоци отпадъци, с достъп ограничен до живеещите в непосредствена близост, ще станат 66 до края на 2025 г.

Устойчивото управление на отпадъците в най-голяма степен зависи не от политическите и законодателните мерки и технологичните нововъведения, а от промяната в нагласите и поведението на хората. Всеки ден всеки един от нас в качеството си на потребител, работещ, родител или гражданин взима множество решения с които подпомагат или не устойчивото развитие на града ни. И тъй като всеки един от нас генерира отпадъци, всеки трябва да е ангажиран с устойчивото им управление. 

Столичната община планира кампании във всички училища в София. Изключително важно е да създадем екологични навици у децата, за да имаме екологично мислещо общество. Децата са най-добрите посланици, те могат да повлияят на своите родители и по-възрасти близки.