Сряда, 16 Oct 2024
           
Бизнес

Ефектът Асарел в Панагюрище: Ниска безработица, високи заплати и икономически подем

   


45% от собствените приходи на общината се осигуряват от минната компания

В много телевизионни предавания сме гледали за мощни локомотиви, които теглят километрични композиции с вагони, натоварени с различна продукция. Някои спасяват отдалечени територии от икономическа изолация, други свързват две страни или народи, трети се борят с природата и пресичат труднодостъпни терени. В икономиката ситуацията е аналогична – голямата индустрия е в основата на всички производства и променя облика на регионите, в които оперира.

В община Панагюрище мощният двигател на местната икономика е рудодобивната „Асарел-Медет"АД. Компанията е най-големият работодател, най-големият данъкоплатец, а социалните й проекти променят облика на средногорския град.

Добивната индустрия традиционно заема водещо място в икономиката на Панагюрище още от средата на 20 век. „Асарел-Медет" АД e неизменно сред 100-те най-големи нефинансови предприятия в страната по приходи от продажби и в топ 3 на компаниите в минерално-суровинната индустрия.

Анализ на Института за пазарна икономика за 2022 г. сочи, че добавената стойност на добивната промишленост в Панагюрище достига над 260 млн. лв., което е 57% от добавената стойност на всички предприятия в общината. А добавената стойност на един нает в компаниите в Панагюрище е 67 хил. лева, което е с 30% над средното за предприятията в страната. Причината за високата средна производителност на труда е водещата роля на минната индустрия в местната икономика, посочват от ИПИ. Добавената стойност на един нает в рудодобива на Панагюрище е устойчиво над 200 хил. лв., което е 5-6 пъти над средните нива за преработващата промишленост на национално ниво.

Дългогодишните капиталови инвестиции в минната индустрия и високата производителност на труда логично водят и до солидни възнаграждения.

Панагюрище е трайно сред 10-те общини в страната с най-висока средна работна заплата. Възнагражденията изпреварват с над 15% средните нива в страната и с близо 50% средните заплати в област Пазарджик.

Безработицата в община Панагюрище се задържа на нива от 5,4% през 2022 и 2023 г., като е чувствително под нивата за област Пазарджик и около средната за страната. Групата „Асарел" играе значима роля на местния пазар на труда. Най-големите работодатели в община Панагюрище са „Асарел-Медет" и МБАЛ „УниХоспитал". Общо в групата „Асарел" директно са наети над 2200 души, като тя осигурява 29% от всички работни места и 32% от всички работни места в частния сектор в община Панагюрище, сочи анализът на Института за пазарна икономика.

Община Панагюрище има сравнително високи нива на финансова автономност, което е следствие от профила на местната икономика и присъствието на голяма добивна компания в района, заключават анализаторите. По закон половината от концесионните плащания остават в общинските бюджети, което прави рудодобива значим фактор във формирането на бюджетите на общините. През 2023 г. собствените приходи на община Панагюрище достигат над 12 млн. лв., като това са 34% от всички постъпления в местния бюджет. По този показател (финансова автономност) община Панагюрище е в топ 20 на страната. „Асарел-Медет" е най-големият данъкоплатец в Панагюрище, като формира значителна част от собствените приходи в местния бюджет. През 2023 г. приходите от концесионни плащания в бюджета на общината достигат 4,4 млн. лв. Към тези средства следва да се добавят и над 500 хил. лв., платени от компанията през годината под формата на местни данъци и такси. През 2023 г. общият данъчен принос на „Асарел-Медет" към бюджета на община Панагюрище достига близо 5 млн. лв., като компанията вече устойчиво формира 40-45% от собствените приходи в местния бюджет. Увеличението на концесионните плащания през 2024 г. предполага и повишение на приноса на компанията в бюджета на община Панагюрище, посочват в анализа си икономистите от Института за пазарна икономика.

Местната власт оценява приноса. В началото на юни тази година София бе домакин на Европейския минен и бизнес форум, а сред участниците в него беше Иван Лалов, председател на Общинския съвет в Панагюрище. Той говори за доброто сътрудничество между местната власт и бизнеса, което е от основно значение за развитието и просперитета на даден регион.

„В община Панагюрище се виждат предимствата от дългосрочното партньорство, когато минният бизнес е социално отговорен и е фактор за стабилност, благосъстояние и добро развитие", коментира Иван Лалов партньорството с „Асарел-Медет".

Той посочи, че се изказва и като млад човек, който не е свързан с минния бранш, но е останал да се реализира професионално в своята родна община и може обективно да оцени ролята и приноса на изграденото устойчиво партньорство с „Асарел". Като добри примери от Панагюрище спомена публично-частното партньорство между общината и „Асарел-Медет" за изграждането на модерната многопрофилна болница „УниХоспитал" и спортната зала „Арена Асарел", като за това са били създадени съвместните дружества „Асарел Панагюрище Здраве" и „Спорт Инвест Панагюрище".

„Асарел" винаги ни е помагал да се справим в случай на проблем или бедствие – и за спешен ремонт на водопровода, и за почистване на речните корита, и за овладяване на големия пожар край село Елшица миналата година. Тогава хората и машините от компанията влязоха буквално в огъня, за да предотвратят катастрофа", изброи Иван Лалов.

Съградено и за вярата