Сряда, 16 Oct 2024
           
Бизнес

Българският INSAIT с пробив в регулацията на ЕС за ИИ

   


Институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Швейцарският федерален университет ETH Zurich и компанията LatticeFlow AI разработиха първата в света рамка за съответствие със Закона на ЕС за изкуствен интелект.

Европейският съюз вече има инструмент за проверка на надеждността на изкуствения интелект. От 16 октомври 2024 г. той е публично достъпен и е резултат на съвместна работа между българския институт INSAIT, част от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, швейцарската политехника ETH Zurich и компанията LatticeFlow AI. Инструментът е официално припознат от Европейската комисия като първа стъпка за създаване на по-добра връзка за практическото приложение на нормативната уредба в областта.

Законът на ЕС за изкуственият интелект влезе в сила през август 2024 г., създавайки глобален прецедент за регулиране в тази област. Законът обаче очертава регулаторни изисквания на експертно ниво, без да предоставя подробни технически насоки, които компаниите да следват. За да се преодолее тази празнина, ETH Zurich, INSAIT и LatticeFlow AI създадоха първото техническо тълкуване на шестте основни принципа на европейския закон. Тази рамка за съответствие превръща регулаторната рамка в конкретни технически изисквания, като предлага ясна методология за оценка на моделите на изкуствен интелект въз основа на стандартите, разписани в нормативната уредба.

Това на практика го превръща в първият инструмент на европейско и глобално ниво, който прави връзка между нормативните изисквания и реалното им приложение и е значима крачка в процеса на регулиране на изкуствения интелект на световно ниво.

Проектът, в който основна роля има и българският институт, вече е припознат на европейско ниво. Службата на ЕС за изкуствения интелект приветства неговата реализация. Тя декларира и че това ще бъде отправна точка за изработването на подобни регулации с общо приложение за изкуствения интелект. Томас Рение, говорител на Европейската комисия в областта на цифровата икономика, научните изследвания и иновациите, коментира: „Европейската комисия приветства това проучване и платформата за оценка на моделите за ИИ като първа стъпка в превръщането на Акта на ЕС за ИИ в технически изисквания, което ще помогне на създателите на модели за изкуствения интелект да го приложат“.

На база направеното техническо тълкуване на шестте основни принципа на европейския закон е изработен и инструмент за оценка на големи генеративни езикови модели (LLM). Той вече е публично достъпен на адрес https://compl-ai.org и дава информация за спазването на европейските изисквания на редица от най-популярните модели на изкуствен интелект разработени от компании като OpenAI, Meta, Alibaba и Anthropic. Заедно с това и всяка компания би могла да измери в него доколко разработени от нея подобни модели покриват изискванията на Закона на ЕС за изкуствен интелект.

„Приканваме изследователите на изкуствения интелект, разработчиците и регулаторните органи да се присъединят към нас в напредъка на този развиващ се проект“, заяви проф. Мартин Вечев, професор в ETH Цюрих и създател на института INSAIT. „Насърчаваме други изследователски групи и практици да допринасят, като усъвършенстват картографирането на AI Act, добавят нови критерии и разширяват тази рамка с отворен код. Методологията може да бъде разширена и за оценка на моделите на ИИ спрямо бъдещи регулаторни актове извън Закона за ИИ на ЕС, което я прави ценен инструмент за организации, работещи в различни юрисдикции“.

„С този сравнителен анализ всяка компания - независимо дали работи с публични, потребителски или частни модели, вече може да оцени своите системи за изкуствен интелект за съответствие с европейския закон. Нашата цел е да помогнем на организациите да гарантират, че техните модели са не само високоефективни, но и съобразени с нормативните изисквания“, казва за рамката д-р Петър Цанков, главен изпълнителен директор и съосновател на LatticeFlow AI.

Повече информация и достъп до рамката на: https://compl-ai.org.