Сряда, 16 Oct 2024
           
Бизнес

Чужди инвеститори искат Закон за лобизма

   
Чужди инвеститори искат Закон за лобизма

За безспорна необходимост от правно регулиране на лобистката дейност у нас чрез самостоятелен закон се обявиха представители на чуждестранните инвеститори, българският бизнес и неправителствени организации, членове на Бизнес интегрити клуб, на среща в Министерството на правосъдието, съобщиха от ведомството.

Министерството подготви концепция за регулиране на лобистките дейности, която да послужи като основа за бъдещи законодателни инициативи. След отчитане на всички коментари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на Европейската комисия, проектът на концепция тази година беше разгледан от Министерския съвет и утвърден със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова. Целта е да се гарантират правила и стандарт за лобизма, прозрачност и почтеност в лобирането, както и установяването на стандарти за етично поведение сред лицата, осъществяващи лобистка дейност, се посочва в съобщението.

Всички изработени текстове ще минават и през одобрението на ОИСР и на Европейската комисия, подчерта заместник-министър Михаела Мечкунова.

Според представители на чуждестранните инвеститори е добре да се помисли върху терминологията (посочено бе, че в Европа все повече се говори не за лобизъм, а за представителство на интереси), за това освен вменяване на задължения да се разпишат и гарантираните права на представителите на интереси и др. Неправителствените организации поставиха въпроса за обхвата на бъдещия закон.

Според одобрената концепция в него ще се уреждат органите и лицата, които са адресати на лобистка дейност; създаването на законодателен отпечатък (който ще проследява основните външни интервенции от началото до края на законодателния процес или при приемането и издаването на актовете); регистър за прозрачност; календар на срещите на лицата, заемащи публични длъжности, адресати на лобиране; приемане на етични правила за поведение; независим и ресурсно обезпечен орган, който е оправомощен да поддържа регистър, да упражнява контрол за изпълнение на законовите разпоредби и да налага санкции при нарушения; финансирането на дейностите и носенето на административнонаказателна отговорност.

В срещата по темата за лобизма участваха представители на Българо-швейцарската търговска камара, Асоциацията на италианските предприемачи, Американската търговска камара в България, Британско-българската бизнес асоциация, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, националното представителство на „Прозрачност без граници“ и Националната организация на митническите агенти.

През март т.г., при отчета на правителството, от Министерството на правосъдието отбелязаха, че приемането на Закон за лобизма и лобистката дейности е ключов приоритет и с такъв закон ще се дадат гаранции, че законодателният процес защитава публичните интереси, а не някои частни, припомня БТА.