Сряда, 16 Oct 2024
           
Политика

Прецедент: Депутатът Джейхан Ибрямов ще участва в изборите от ареста

   

  BGNES

Политическата система и правосъдието се сдобиха с прецедент след 34 години демократична парламентарна система: за първи път депутат, който е и кандидат за депутат и водач на партийна листа, ще спечели или загуби национални избори от арестантската килия. Не броим случая с кмета на Несебър, който спечели местните избори през 2019 г. като задържан под стража и беше доведен в белезници за полагането на клетвата - след поредния спечелен мандат.
Софийският апелативен съд като втора и последна инстанция остави окончателно в ареста депутата и кандидат за народен представител от свързаното с Доган ДПС (Алианс за права и свободи) Джейхан Ибрямов, водач на листата в Шумен за парламентарните избори на 27 октомври, потвърждавайки наложената мярка от Софийския градски съд.
Ибрямов беше арестуван на 2 октомври и обвинен за търговия с влияние, след като КПК (Комисията за противодействие на корупцията) проведе акция в негови имоти и иззе белязани пари. На 3 октомври прокуратурата поиска от Народното събрание снемане на имунитета му и разрешение за задържане. Председателят на НС Рая Назарян сне имунитета, но остави без разглеждане искането на разрешение за продължаване на задържането. Това последното бе и единият основен аргумент на защитата, че Джейхан Ибрямов е незаконно и противоконституционно задържан под стража.
Съдия Вера Цветкова извади нов ключ за узаконяване на ареста на Ибрямов
В определението си съдия Вера Цветкова не се съгласи със защитата - адвокатите Стефан Карайотов и Янко Ройчев, които, позовавайки се на решение №10 на Конституционния съд от 1992 г., посочиха, че от недаденото от председателя на НС разрешение за продължаване на задържането произтича принципен проблем със законността на ареста.
"Цитираното решение на Конституционния съд е постановено при изцяло друг НПК (Наказателно-процесуален кодекс), когато мерките за неотклонение са били прерогатив на прокуратурата. А след промени през 1997 г. исканията за налагане на постоянна мярка за неотклонение се правят пред съда, и то двуинстанционно, и съдът решава", посочи съдия Цветкова. И заключи, че следователно правата на обвиняемия депутат не са нарушени. Тя отбеляза още, че след решението за имунитета на Ибрямов веднага прокуратурата е внесла в съда искане за разглеждане на най-тежката мярка за неотклонение.
За използваните СРС срещу Ибрямов съдът се въздържа от категорична оценка
По отношение другите аргументи на защитата - че е неправомерно дадено разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства (СРС) и що е то заварено тежко престъпление, съдебният състав не беше категоричен в оценката си. А посочи, че в бъдеще "дори да бъдат, хипотетично, изключени от доказателствата от специалните разузнавателни средства, по делото има достатъчно събрани други доказателства". Във връзка с въпроса доколко случаят може да се квалифицира като заварено тежко престъпление, съдът добави, че и да е имало информация, че нещо се подготвя, това не означава, че някой е имал яснота в кой момент какво точно ще се случи.
Съдебният състав прие, че няма опасност обвиняемият Ибрямов да се укрие, но има реална опасност да извърши престъпление, ако бъде с по-лека мярка.
За опасност Ибрямов да извърши други престъпления говори прокурорът, но с "грешка на езика"
За да мотивира тезата, че Ибрямов трябва да остане под стража, представителят на прокуратурата Детелин Георгиев обяви, че обвинението представя нови допълнителни доказателства - записи от СРС и показания на свидетел за различни престъпления, "включително и по член 115 от НК". И понеже чл. 115 се отнася за извършено убийство, наложи се прокурорът, попитан от Дневник, да уточни, че "чл. 115 бил грешка на езика", но не коментира какво е щял да съобщи, ако не беше допуснал грешката.
Все пак се разбра, че свидетелят Мирослав Тодоров обяснявал на прокурорите, че Ибрямов му разказал, че Доган планирал да бъде убит Делян Пеевски. Трябвали обаче "много пари". Това стана известно поради искането на обвинителите да бъде открито заседанието, за да можело - както обясни по-късно прокуррът Ивайло Ангелов, "да се запознае обществото с доказателствата".
Към делото беше приложено постановление за защита на свидетел, прокурорите не уточниха кой, предполага се че става дума за Тодоров.
4687097.jpg

Прокурорътт Ивайло Ангелов каза пред медиите, че прокуратурата поискала открито заседание, за да се запознае обществото с доказателствата срещу Ибрямов, но в съдебната зала не бяха изнесени нови доказателства по обвинението за търговия с влияние, а беше споменато, че били събрани доказателства "и за други престъпления, включително и план за убийство на Пеевски".

Следен, подслушван, сниман - Ибрямов е бил под пълен контрол две седмици преди задържането
Пет вида специални разузнавателни средства са били използвани спрямо Джейхан Ибрямов близо две седмици преди задържането му с белязаните пари. Това е станало с разрешение на заместник-председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев на 20 септември, въпреки че Ибрямов е бил с имунитет, което според повечето юристи е било незаконно. Първата документирана със СРС среща с Тодоров е на 25 септември, втората - на 26 септември. последвани от ареста на 2 октомври и снемането на имунитета му на 3 октомври.
Прокурорите се включиха в разясняването пред обществото кой е виновният чрез открито заседание
Прокурор Ивайло Ангелов обясни след заседанието, че с колегата му Детелин Георгиев съвсем умишлено са искали заседанието да бъде открито, за разлика от обичайната практика, за да може "всички да присъствате, да види обществото какви са доказателствата". Така, благодарение на прокуратурата, обществото научи, че "има събрани доказателства не само за търговия с влияние, но и за други извършени от Джейхан Ибрямов престъпления - срещу политическите права на гражданите (разбирай купуване на гласове - бел. ред.), и по чл. 115 от НК". Това трябваше да се чуе, въпреки че Ибрямов е обвинен за търговия с влияние и без коментар от прокурорите защо не е обвинен и за посочените престъпления, щом като били събрани доазателства и за такива.
Адвокатите на Джейхан Ибрямов не коментираха определението на съда.
В залата присъства съпругата му Биршен Ибрямова като негов представител, която е обявила пред "Нова телевизия", че прекратява гладната стачка по настояване на съпруга си. А за ареста на съпруга й коментира, че е станал в момент, когато той е бил изцяло зает с изборния процес.
Група поддръжници във фоайето пред съдебната зала посрещнаха и изпратиха арестанта с ръкопляскания.
Следващо искане за промяна на мярката за неотклонение в по-лека може да се направи, ако се появят нови обстоятелства, свързани с казуса.