Събота, 05 Oct 2024
           
Бизнес

6 оферти получи "Булгаргаз" за доставка на газ през Александруполис за ноември и декември

   


13 международни компании проявиха интерес към търга за доставка на втечнен природен газ на терминала в Александруполис в Гърция за ноември и декември 2024 г., съобщиха от "Булгаргаз".

6 от компаниите са подали обвързващи оферти. На първо пак е класирана британската компания "TotalEnergies Gas and Power Ltd.", която спечели и търга на "Булгаргаз" за доставка на газ за октомври. Тя отново е предложила най-конкурентни условия за доставка, отчитайки всички заложени в процедурата критерии.

В края на август "Булгаргаз" ЕАД обяви 3 тръжни процедури за доставка на 5 товара или общо 5 000 000 MWh втечнен природен газ в рамките на резервирания си капацитет на терминала в Александруполис. Първият търг беше за доставка на природен газ през октомври, вторият - за ноември и декември 2024 г., а третият - януари и февруари 2025 г. Доставките включват по един товар на месец.

Първата тръжна процедура приключи на 11 септември 2024 г. Договореното количество от 1 000 000 MWh втечнен природен газ вчера е пристигнало от Норвегия на терминала в Александруполис.

Продължава приемът на документи за регистрация на заинтересовани компании за участие в тръжната процедура за доставка на втечнен природен газ за януари и февруари 2025 г. Очаква се доставчик да бъде избран в средата на ноември.