Събота, 05 Oct 2024
           
Коментари

Карадимов: ББР ще бъде катализатор на инвестициите в социалната инфраструктура

   


"Българската банка за развитие /ББР/ ще бъде катализатор на инвестициите в социалната инфраструктура. Реиндустриализация, енергетика, икономика, социалната инфраструктура са акцентите, които Банката е планирала и вече реализира", пише БГНЕС.

Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов на конференцията „Банките за развитие – инструмент за по-добро използване на публичните средства“, която е организирана от Българската банка за развитие на 3 октомври в София, предаде репортер на БГНЕС.

Карадимов подчерта, че устойчивите публични политики и стабилността в кризисни ситуации са основни цели в стратегията на ББР за следващите 3 години.

"ББР ще участва активно, съгласно стратегията си, в реиндустриализацията на страната. Банката ще интервенира и на енергийния пазар, подпомагайки публичните потребители, евентуално с възможност за фиксирани цени. Приоритет са здравната, социалната, образователната инфраструктура", каза той и добави:

"Реиндустриализация, енергетика, икономика, социалната инфраструктура са акцентите, които Банката е планирала и вече реализира. Имаме програми за подпомагане на индустриалните паркове, военнопромишления комплекс, болничните заведения. Влизането на пазара на информационната и транспортната инфраструктура е ключово. Например, ББР разработва програма за подпомагане на Български пощи."

Министърът заяви, че "безкрайните" примери ще утвърдят окончателно правилността на стратегията и новата роля на ББР в икономиката, социалната сфера и въобще обществото.

Относно проектите по Плана за възстановяване, той каза:

"Банката е осигурила финансиране за индустриалните паркове, включително на тези, които са бенефициери по Националния план за възстановяване и устойчивост. Програмите и преговорите вървят в ход и нямаме проблеми по тях. Министерството на иновациите и растежа практически на 100% е реализирало и усвоило програмите."

Карадимов заяви, че "критикарите" на стратегията на ББР не разбират смисъла на интервенцията на банката в социалната инфраструктура.

"В години на криза, когато публичният ресурс е органичен, банките за развитие трябва и ще интервенират в социална, здравна и образователна инфраструктура. ББР ще осигури подходящи решения за финансиране на национални стратегически проекти и проекти от обществен интерес. В сектора на енергетиката Банката ще предложи продукт, който ще позволи на потребителите, като училища, болници и общини, да получат достъп до фиксирана цена на тока при ясни пазарни условия", подчерта министърът.

Карадимов посочи, че ББР е подкрепила 27 333 микро, малки и средни предприятия, като отчете подобрения в прозрачността и доброто управление. Банката има доверието на 22 международни партньори и е акумулирала средства от 2,470 млрд. лева. Подобрен е достъпа до финансиране за устойчив преход и инвестиции в социалната сфера с 350 млн. евро, подписани през 2023 г. от Банката за развитие на Съвета на Европа и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/.