Събота, 05 Oct 2024
           
Бизнес

Apple навлиза на многомилиарден пазар за здравни услуги, които засягат проблемите на стотици хиляди българи

   
Apple навлиза на многомилиарден пазар за здравни услуги, които засягат проблемите на стотици хиляди българи

Новината, че Apple добавя нови здравни функции за своите популярни устройства AirPods и Apple Watch беше дългоочаквана. Фактът, че това е най-голямата компания в света, го прави толкова интересно и води със себе си много маркетинг и разговори по темата, коментира Георги Миленчев, предприемач в сферата на здравеопазването.

Той бе гост в студиото на Money.bg, където сподели своето мнение за новостите на Apple и как те биха могли да се отразят на глобалния пазар на здравни технологии, както и на българските потребители.

Функционалностите, свързани с тест на слуха чрез AirPods или откриването на сънна апнея (състояние, което се характеризира с паузи в дишането по време на сън) чрез Apple Watch, имат потенциал да променят начина, по който потребителите се грижат за своето здраве, смята Миленчев. Тези иновации предизвикаха голям интерес не само в САЩ, но и в България, където все повече компании предлагат високотехнологични здравни решения.

Гостът коментира още, че поне първите реакции на пазара са по-скоро позитивни. Той подчерта, че между двата проблема на практика има прилики, защото на практика човекът, страдащ от тях, не осъзнава, че има проблем. И в двата случая се изисква да отидеш при специалист, за да бъдеш диагностициран чрез определени тестове, изследвания т. н. Тези решения улесняват до максимум именно това - тези приложения "ще увеличат осъзнаването на проблема при хората. Това е всъщност една от големите трудности на всички бизнеси, работещи с медицински изделия в тази област", допълни експертът.

"Просто информираността на хората по отношение на тези проблеми е малка, ниска. И всъщност това, което ще направи Apple, е да информира много повече хора, че имат такъв проблем", коментира Георги Миленчев. По негови думи, в момента между 10 и 20% от тези, които имат нужда от слухови апарати, на практика носят такива, като при сънната апнея резултатите не са по-различни.

На българския пазар ценовият диапазон за слухови апарати варира от 300 до 7 000 лева, а за устройства за сънна апнея - между 1 000 и 4 000 лева, разкри гостът. В момента държавната подкрепа за слухови апарати е намалена, но се очаква увеличение на реимбурсацията. Миленчев отбелязва, че подобренията в здравната система могат да стимулират растежа на тези пазари и да подобрят качеството на живот на пациентите.

Той представи и интересни статистики какъв е броят на българите, засегнати от загуба на слух или сънна апнея, както и каква е икономическата загуба при липсата на диагностициране.