Сряда, 02 Oct 2024
           
Новини

СЗО: Европа трябва да преосмисли мястото на алкохола в обществото

   


Алкохолът е причина за почти 1 от 10 смъртни случая в Европа. Това алармират от Световната здравна организация (СЗО) и призовават да се преосмисли мястото на алкохола в обществото.

Алкохолът е свързан с над 200 заболявания, сред които най-малко седем вида рак, включително рак на гърдата и дебелото черво. Към монета алкохолът е пряко отговорен за 8,8% - почти 1 на 10 - от общите смъртни случаи в Европа. Въпреки тези сериозни рискове за здравето и вредни резултати, по-малко от половината европейци са наясно с връзката между алкохола и рака, подчертава СЗО.

По повод месеца за борба с рака на гърдата, СЗО отбелязва още, че според последни данни 21% от жените в 14 европейски държави са били наясно с връзката между консумацията на алкохол и риска от развитие на рак на гърдата, като този риск се увеличава, дори и ако приемът на алкохол е минимален.

Затова и регионалният офис на СЗО стартира нова регионална кампания - "Предефинирайте алкохола"- за запълване на тази празнина в информираността, като споделя най-новите изследвания за въздействието на алкохола върху здравето и насърчава открити дискусии за често пренебрегваните вреди.

Кампанията призовава европейците да се замислят върху своите лични и обществени отношения с алкохола, да се преразгледа ролята на алкохола в ежедневието, празненствата и традициите. Кампанията има за цел да повиши осведомеността за рисковете за здравето и скритите опасности, свързани с консумацията на алкохол, и да вдъхнови по-здравословен избор.

По думите на д-р Гауден Галеа, стратегически съветник на Регионалния директор на СЗО за Европа и директор на Специалната инициатива за неинфекциозни заболявания и иновации, освен физическите ефекти, алкохолът допринася и за по-широки обществени проблеми, като посочва, че консумацията на алкохол "е ключов фактор за насилието, включително сексуално насилие и насилие, основано на пола, наранявания по пътищата и други форми на вреда, които засягат не само пиещите, но и техните семейства и общности по-широко".

Малко за кампанията

"Предефинирай алкохола" е кампания, която има за цел да прикани хората да преосмислят връзката си с алкохола, да научат повече за алкохола и рисковете за здравето и да обмислят ползите от това да пият по-малко или изобщо да не пият.

Консумацията на алкохол често се счита за дълбоко вкоренена в културата и се възприема като основен компонент на празненствата и дори в ежедневието. Мнозина обаче не осъзнават, че ефектите от алкохола надхвърлят непосредствените последици с опустошителни здравни, социални и икономически последици за много хора. Тази кампания има за цел да повиши осведомеността за скритите рискове, свързани с алкохола, да вдъхнови промяна към възприемане на ползите от намалената консумация и да насърчи по-задълбочен размисъл защо алкохолът е толкова вкоренен в нашето общество.

Освен просто махмурлук, краткосрочните и дългосрочните ефекти на алкохола могат да бъдат тежки, включително свързано с алкохол насилие и наранявания, сърдечни заболявания, храносмилателни проблеми и повишен риск от рак. По-малко от половината европейци са наясно с връзката между алкохола и рака, подчертава СЗО. 

В кампанията се обръща внимание, че намаляването на приема на алкохол може да доведе до незабавни и дългосрочни ползи за здравето. По-малкото пиене може да подобри качеството на съня, паметта и яснотата на ума. Освен това значително намалява риска от хронични заболявания. 

Според СЗО промяната в разбирането на алкохола и неговото въздействие е от съществено значение, тъй като истинската и устойчива промяна се движи от политики, които ограничават наличността на алкохол, рекламата и достъпността. Чрез създаването на среда, която насърчава по-здравословни решения, се улесняват хората да намалят рисковете, свързани с алкохола, и да се придвижат към по-здравословно бъдеще.