Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

До две години получаваме 20 електрически мотрисни влака

   

  МТС

Подписаха договора за доставка на 20 електрически мотрисни влака.

Той е финансиран със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, негов възложител е Министерството на транспорта и съобщенията, а изпълнител - консорциум "Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка", пише NEWS.

Стойността на подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка е две години.

"Мисля, че всички сме щастливи от факта. 20 години не са купувани нови машини в България. Има локомотиви "Шкода", които са на моята възраст, които още се използват по нашите жп линии. Кооперацията със "Шкода" съществува с метрото в София, с тролейбуси", изтъкна служебният премиер Димитър Главчев.

По негови думи има възможност за анекс към договора за мотриси за закупуването на още пет.

От своя страна служебният министър на транспорта Красимира Стоянова отбеляза, че този договор дава съществена крачка в развитието на железницата ни и железопътния транспорт като цяло.

Влаковете ще бъдат използвани за дългите железопътни маршрути в страната - София-Бургас, София-Варна и София-Русе.

"Искаме да благодарим за възможността, която ни ще ни отведе към дълго взаимодействие. Искам да кажа, че това ще задълбочи отношенията между нашата компания и България", изтъкна главният изпълнителен директор на "Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка" Петр Новотни.

Той посочи, че тролейбуси на "Шкода" пристигат в още пет български града. Компанията доставя и метровлакове за София.

Новите мотриси ще са с капацитет от минимум 300 седящи места. Предвидена е поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Те развиват скорост от 160 км/ч.