Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Николов: Заплатите на служителите на Ел Би Булгарикум във Видин се увеличават повторно

   


Заплатите на служителите на „Ел Би Булгарикум“ във Видин се увеличават повторно от септември. Започва и модернизирането на производствената база на компанията в града. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков във Видин.

„Предприели сме всички необходими действия за изпълнението на поетите ангажименти. Ръководството на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД увеличи с 10%, със задна дата от 1 май, заплатите на служителите в производствената база във Видин. Този месец ще има ново увеличение, като целта е до края на годината да достигнем обещаните допълнителни 30% ръст на възнагражденията“, каза министър Николов, който се срещна със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.

„Ние държим на поетите ангажименти и ги изпълняваме стъпка по стъпка. Гласът на служителите и продажбите в търговските вериги са оценка за нашата работа“, каза и изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живков Живков. Той подчерта, че ръководството на компанията работи за създаване на добра работна среда за служителите. Живков използва трибуната на медиите във Видин, за да отправи отново покана към всички местни млекопроизводители да обсъдят заедно възможностите за дългосрочна и коректна съвместна дейност.

По време на визитата в крайдунавския град министър Николов припомни, че държавната млекопреработвателна компания е с най-добри месечни показатели през юни и юли за последните пет години.

„Развитието и постоянното усъвършенстване на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ е водещ приоритет за ръководството на дружеството и на Министерството на икономиката и индустрията, като негов принципал. Целта ни е и да увеличим пазарния дял на компанията, което ще доведе и до увеличаване на производството във Видин“, увери министър Николов. Той бе категоричен, че не се предвижда затваряне на производствената база на компанията в града и никога не е съществувала идея за изграждане на нова база на територията на град София. Икономическият министър подчерта, че в столицата се предвижда единствено създаването на съвместна научноизследователска лаборатория с Мейджи при финализиране на преговорния процес между „Ел би Булгарикум“ ЕАД и Meiji Co. Ltd. (Мейджи) за постигане целите на проекта за стратегическо партньорство между двете страни.

Д-р Петко Николов обяви още, че от този месец започва и модернизацията на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД във Видин. Той посочи, че тя ще бъде развивана и усъвършенствана поетапно, като първоначално предстои да бъдат ремонтирани хладилните помещения, касаещи складовете, да бъдат преасфалтирани алеите, отвеждащи към цеховете и паркинга пред самата сграда. „Предвижда се инвестиция за плавна подмяна на остарялото оборудване с нова производствена техника за производство на свежи млека, краве масло и топени сирена, добави той. По думите на икономическия министър ще бъдат предприети действия за прилагане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите, с цел намаляване на разходите за електрическа енергия и преминаването на работния процес през енергия от фотоволтаични системи. За тази цел дружеството ще направи проект и ще кандидатства за финансиране до 50 % със средства от Стратегическия план.

От своя страна служителите и представителите на синдикалните организации в предприятието заявиха, че са доволни, тъй като поетите ангажименти от ръководството и министъра се изпълняват.

По време на срещата бе обсъдена и разработената и одобрената бизнес програма на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД за периода 2024-2026 г. В нея като стратегическа цел е разписана пълната автоматизация и модернизация на производствените процеси, както и внедряване на качествено нова система за вътрешно фирмен контрол на качеството.