Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

Доходността на 6-годишните ценни книжа се стабилизира, но нивата не са добри за бюджета

   


Правителството пласира поредната емисия шестгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), носещи лихва от 3.25% годишно. Това е четвъртия пласмент от тази емисия, която за пръв път бе предложена през май месец 2024-а. Тогава средногодишната доходност, при която първичните дилъри купиха книжата й, бе 3.35% годишно, а направените поръчки осигуриха покритие от 2.23 пъти.

При следващите две преоткривания на емисията доходността доходността се повишаваше - с други думи условията, при които правителството се финансираше с такива ДЦК, се влошаваха. На аукциона през юли среднопретегленото й годишно ниво достигна 3.82% при коефициент на покритие от 1.3 пъти.

Сегашния последен аукцион осигури среднопретеглена доходност от 3.8% при покритие от 2.34 пъти. Този резултат безспорно е по-добър от юлския и е сигнал за стабилизиране на ситуацията, но на високи нива на доходност, неблагоприятни за бюджета. И то при сериозна лиха, по-висока от тази по някои банкови кредити за граждани и фирми. А именно лихвата по държавните ценни книжа влияе директно върху разходната част на бюджета.

Съществува сериозен риск въпросната стабилизация да е временна. Това ще стане ясно през последното тримесечие на годината. Може с висока степен на вероятност да се предположи, че, ако данните за изпълнението на бюджета се влошат, и, ако следващото Народно събрание не приеме консервативен бюджет за 2025-а, условията, при които ще бъдат пласирани въпросните облигации при следващо преотваряне, ще се влошат, като доходността им се повиши.

news.bg