Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Огромна сграда на „Цариградско шосе“ ще се използва за космически изследвания

   


Две компании – EnduroSat и Chaos, са придобили сградата на бившата „Алфа банк“ на бул. „Цариградско шосе“ срещу 20 млн. EUR. Сделката се е реализирала с финансиране от „Уникредит Булбанк“.

„Имаме конкретни планове за развитие на космическия сектор и тази сграда ще е стратегически важна за изпълнението на нашите цели". Това каза Райчо Райчев, един от собствениците на EnduroSat. Повече подробности ще бъдат представени през септември. Месецът ще е наситен от гледна точка на представяне бъдещата визия на емблематични столични сгради. На 19-те ще станат ясни подробности и около поетапната промяна на ЦУМ.

„Пазарът е доминиран от сделки за собствено ползване. Активни са основно местни инвеститори, които виждат възможности за придобивания при липсата на конкуренция от големи международни фондове“, казва управляващият партньор на Cushman&Wakefield Forton (консултантската компания, чрез която е реализирана покупко-продажбата) Явор Костов, цитиран от „Медиапул“.

Сградата се намира на бул. „Цариградско шосе“ №99, точно пред „Стопанския факултет“ на СУ. След като сградата е въведена в експлоатация от БАН претендират, че са заграбени незаконно 1651 кв. м от неин парцел и започват серия от дела, които приключват през 2021 г. Изплатена е определена сума. От тогава сградата седи празна.