Четвъртък, 12 Сеп 2024
           
Бизнес

Бивша сграда на банка става космически център в София

   

  ГБС

Една от най-бързо растящите европейски компании "Ендуросат" (EnduroSat) ще прави космически център в София, пише Mediapool.

За целта един от собствениците ѝ - Райчо Райчев, заедно с Петър Митев, съосновател и дългогодишен управител на дружеството "Хаос" (Chaos), която взе технологичен Оскар през 2017 г., са купили бившата централа на "Алфа Банк" на столичния булевард "Цариградско шосе". Това съобщиха от консултантската компания за бизнес имоти "Кушман&Уейкфилд Фортън" (Cushman&Wakefield Forton), която е посредник при сделката.

Инвестицията е близо 20 млн. евро, според оценки на брокери на пазара на имоти. Финансирането е осигурено от "Уникредит Булбанк". Адвокатското дружество "Йонев, Вълков и Ненов" е подготвило документите по сложната сделка.

"Имаме конкретни планове за развитие на космическия сектор и тази сграда ще е стратегически важна за изпълнението на нашите цели", казва Райчо Райчев. Той обещава да представи повече подробности в следващите месеци.

"Фортън" са избрали имот, който напълно да отговаря на нуждите на "ЕндуроСат" като локация и технически характеристики, а сделката е станала в "изключително стегнати срокове и с параметри, които удовлетворяват и двете страни", пояснява Анастасия Цолова, мениджър "Капиталови пазари" в Cushman&Wakefield Forton.

Според управляващия партньор в компанията Явор Костов сделката за бившата централа на "Алфа банк" е показателна за състоянието на българския инвестиционен пазар на бизнес имоти. "Пазарът е доминиран от сделки за собствено ползване. Активни са основно местни инвеститори, които виждат възможности за придобивания при липсата на конкуренция от големи международни фондове", коментира той пред Mediapool.

Историята на сградата

Бившата централа на "Алфа Банк" се намира на удобно и комуникативно място на столичния булевард "Цариградско шосе" 99, недалеч от "София тех парк".

Десететажната сграда е построена в периода 2008 - 2011 г. от "Главболгарстрой"  върху реституиран терен с площ от 2864 кв. м. Разгърнатата ѝ застроена площ е 17 000 кв. м.

Първоначалният инвеститор е дружеството "Пи Еф Пи" на Томас Лафчис и двама граждани на Израел. При изграждането ѝ дружеството задлъжнява и става собственост на дъщерно дружество за имоти на "Алфа Банк" - "Алфа Груп Риъл Естейтд". Последното е с капитал 44 059 778 лв.

След като сградата е въведена в експлоатация Българска академия на науките (БАН) претендира, че са заграбени незаконно 1651 кв. м от парцела и започва серия от дела. Спорът с БАН е уреден в края на 2021 г. с изплащането на определена сума, която не е посочена, показва справка в Имотния регистър.

През последните четири години бившата сграда на "Алфа банк" видимо стои празна и няма наематели. Гръцката банка напусна българския пазар през 2015 г., а клоновата ѝ мрежа беше придобита от Пощенска банка.

Кои са купувачите

Купувачът на сградата Райчо Райчев е създател и изпълнителен директор на една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа - "Ендуросат" (EnduroSat), предоставяща решения за глобалния космически пазар, специализирала се в наносателити.

Компанията е основана през 2015 г., като до края на 2016 г. екипът ѝ проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

За периода 2016 - 2019 г. отчита ръст на приходите си от 405% и попада сред "изгряващите звезди" в класация на "Делойт".

През миналата година "Ендуросат" получи поредна финансова подкрепа от външни инвеститори за разширяването си от 10 млн. долара от европейския фонд CEECAT Capital.

Компанията продължава бурното си развитие и успешно приключи 2023 г. с удвоени приходи от около 27 млн. лв. и по-голям екип от 160 специалисти. След разширението на лабораториите си "ЕндуроСат" вече произвежда по 8 устройства на месец и има 250 клиента в целия свят. Плановете ѝ са през тази година да пусне сателит от ново поколение, както и да продължи с инвестициите си в обучение на инженери.

Партньор на Райчо Райчев в сделката е Петър Митев - съосновател и дългогодишен управител на "Хаос" (Chaos), както и основател на "Биг Ориндж Фондация" фокусирана върху подобряване на образованието в България.

"Хаос груп" (Chaos group) нашумя през 2017 г. Тогава съдружникът му Владимир Койлазов получи най-престижната награда в киноиндустрията - Оскар, за цялостен принос в категорията "Научни и инженерни технологии" за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray. Тя беше използвана в продукции като "Игра на тронове“ (Game of Thrones), "Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), "Дедпул“ (Deadpool) и много други. https://www.mediapool.bg/vladimir-koilazov-s-oskar-za-inzhenerni-tehnologii-news260074.html

През последните години софтуерната компания разшири портфолиото от предлаганите услуги https://www.mediapool.bg/osnovanata-v-bulgaria-chaos-pridobi-vodesht-razrabotchik-na-4d-animatsiya-news349433.html, а приходите ѝ непрекъснато растат, а оборотът ѝ надхвърли 100 млн. лева през 2023 г. За "Хаос груп" работят над 330 специалисти.

Слаб пазар на бизнес имоти

Сделката за покупката на офис сградата на бившата "Алфа Банк" за 20 млн. евро е светъл лъч на пазара на бизнес имоти, който все още не може да се съвземе след пандемията от коронавирус. Това е най-голямата сделка на офисния пазар за тази година и втора при бизнес имотите.

Първа за момента е покупката на три логистични парка в София, Варна и Русе от Lion's Head Investment за 71.4 млн. евро от портфолиото на Bulgarian Property Developments (BPD) през април.

През последните три години купувачите на бизнес имоти у нас са основно българи, търсещи подценени активи, за да вложат свободните си пари. Очакванията на управляващия партньор на Cushman&Wakefield Forton Явор Костов са тази инвестиционна среда да се запази и през следващите 6 до 12 месеца.

Като основания за това той посочи по-консервативната от очакваното политика на ЕЦБ и настроенията на големите институционални инвеститори в Централна и Западна Европа, които са фокусирани върху решаването на вътрешните си проблеми и трудно взимат решения за нови придобивания.