Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

Ще оцелее ли Европа през зимата без газ от Русия и кои две страни я изместиха като най-големи доставчици

   
Ще оцелее ли Европа през зимата без газ от Русия и кои две страни я изместиха като най-големи доставчици

През последните две години Европа успя да се дистанцира от руските енергийни стоки в знак на протест срещу войната в Украйна. Европейският съюз за първи път наложи ембарго върху вноса на суров петрол от Русия през декември 2022 г., след което дойде ембарго върху петролни продукти (включително бензин и дизел) през февруари 2023 г., пише Oilprice.

Междувременно руският внос на природен газ е намалял от около 450 милиона кубични метра на ден (mcm/d) в края на 2021 г. до около 150 mcm/d в момента.

Останалите газови потоци са разпределени между втечнен природен газ, тръбопроводи през Украйна и други тръбопроводни маршрути (предимно през Турция в България, както и малък поток през Беларус в Литва). Европа вече изкара два зимни сезона, оставайки в края на тях с много газ, въпреки драстичното намаляване на руския внос.

Запасите за газ в Европа бяха близо 60% до края на зимния сезон през април 2024 г., което е рекорд за края на зимния сезон. На пръв поглед това постижение изглежда впечатляващо. То обаче опровергава факта, че континентът е постигнал малък напредък в намаляването на повече руски доставки за близо две години въпреки призивите на някои страни да се откажат напълно от руските енергийни стоки.

Междувременно Норвегия и САЩ изместиха Русия като най-големият доставчик на газ за Европа. Миналата година Норвегия достави 87,8 милиарда кубически метра газ за Европа, което представлява 30,3% от общия внос, докато САЩ достави 56,2 милиарда кубически метра, което представлява 19,4% от общия внос.

Според анализаторите на енергийните суровини в Standard Chartered обаче няма напредък в намаляването на вноса, откакто потоците през тръбопроводната система Nord Stream са преустановени. Напротив, вносът на газ в Европа от Русия се покачи с приблизително 50% от първото тромесечие на 2023.

Скорошният военен натиск на Украйна в руската област Курск породи опасения относно потоците през Украйна. Според Standard Chartered обаче тези страхове са преувеличени. Още през 2019 г. Русия и Украйна подписаха петгодишно споразумение за транзит по тръбопроводи за доставка на природен газ за Европа.

Киев даде знак, че няма да поднови пакта, когато изтече на 31 декември 2024 г., а ръководителят по енергийните въпроси в ЕС Кадри Симсън посочи, че изпълнителната власт на ЕС "няма интерес" да настоява за съживяване на споразумението.

Украинският газ възлиза на 5% от общия внос на газ в ЕС. Аура Сабадус, старши анализатор във фирмата за пазарно разузнаване ICIS, каза пред Politico, че Австрия, Унгария и Словакия вероятно ще бъдат най-силно засегнати, когато вносът бъде прекратен.

Според StanChart има достатъчно капацитет за заместване на газовите потоци през Украйна. Стоковите анализатори посочиха, че не-руските потоци LNG в ЕС са намалели с приблизително140 mcm/d от април. Според анализаторите премахването на последните руски доставки на енергия от ЕС е по-скоро въпрос на политическа воля, нещо, което изглежда липсва на някои европейски държави.

Базиран в Белгия икономически мозъчен тръст Bruegel прави следния извод - че ЕС може не само да изкара следващата зима без руски газ, но и без да преживее икономическа катастрофа. За да се случи това обаче, Европа ще трябва да преодолее сериозни технически и регулаторни предизвикателства и също така да намали годишното си търсене на природен газ с 10-15%, тъй като никакво количество неруски внос няма да е достатъчно, за да запълни достатъчно хранилищата преди следващия зимата.

През юни ЕС одобри санкции за руския газ, за ​​първи път, откакто Русия нахлу в Украйна. Според белгийското председателство на ЕС, Съюзът ще удари Русия с безпрецедентни санкции срещу нейния доходоносен газов сектор - ход, който потенциално може да източи стотици милиони от Москва.

Решението дойде, след като Германия и Унгария забавиха сделка със седмици - макар и за различни части от пакета. Санкциите няма да засегнат по-голямата част от руския износ на течен природен газ (LNG) за ЕС, а вместо това предложените санкции биха попречили на страните от ЕС да реекспортират руски LNG след получаването му и също така ще забранят участието на ЕС в предстоящи проекти за LNG в Русия. Санкциите ще забранят използването на пристанища, финанси и услуги на ЕС за реекспорт на руски LNG, което по същество означава, че Русия ще трябва да преразгледа своя модел за износ на LNG. В момента Русия доставя LNG за Азия през Европа, като Белгия, Испания и Франция са основни центрове.