Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Бизнес

Асарел-Медет с две награди от Минната камара за Деня на миньора

   
Асарел-Медет с две награди от Минната камара за Деня на миньора

Две браншови награди получи „Асарел-Медет“АД от Българската минно-геоложка камара по случай професионалния празник на работещите в минерално-суровинната индустрия. Националното честване на Деня на миньора по традиция се проведе на 18 август и беше организирано от БМГК, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и националните миньорски синдикати. 

"Асарел” получи за единадесети пореден път браншовата награда „Грижа за природата” от Българската минно-геоложка камара. Отличието се дава на компании от минерално-суровинната индустрия, които реализират значими проекти за опазване на околната среда и нямат наложени екологични санкции от контролните органи през изминалата година. Изпълнителният директор инж. Николай Пелтеков получи приза от инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите, заедно с благодарствена грамота за оказаната помощ при гасенето на горските пожари в общините Панагюрище и Стрелча. Компанията беше отличена също за постигнати най-добри производствени резултати през 2023 г., като наградата беше връчена от заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов.

„Благодаря на всички колеги от екипа на „Асарел-Медет“, чийто труд стои зад производствените резултати, отличните технологични показатели, грижата за природата, инвестициите и иновациите през миналата година“, каза инж. Пелтеков. Той честити Деня на миньора на всички работещи в минерално-суровинната индустрия и заедно с ректора на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ проф. д-р Ивайло Копрев връчи традиционната студентска стипендия „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков”, присъждана от фондация „Асарел“. Тази година с нея беше удостоена Красимира Георгиева, която изучава специалност „Хидрология и инженерна геология“ и е член на Студентския съвет на Минно-геоложката Алма Матер. Изпълнителният директор на “Асарел-Медет” ѝ пожела здраве, целеустременост и много нови успехи, като я покани на стаж в компанията.

Денят на миньора започна с водосвет за здраве в църквата „Св. Неделя”. Гости на празника бяха представители на национални институции, бизнес организации и кметове от минните региони, сред които бе и кметът на Панагюрище Желязко Гагов. 

Председателят на Българската минно-геоложка инж. Драгомир Драганов представи браншовите резултати, като обърна внимание на приетия Европейски законодателен акт за суровините с критично значение. “В глобален план тяхното търсене се очаква да се увеличи около 6 пъти до 2030 г. и до 15 пъти до 2050 г.”, подчерта той ролята за развитието на зелената икономика и дигиталните технологии. “Добивната индустрия има стратегическо значение и е решаващ фактор за стопанската стабилност и енергийната сигурност на страната”, посочи заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, който заяви подкрепа за инициативите за устойчиво развитие. 

“Минерално-суровинният бранш е базата и сърцето на всичко, което след това се случва в икономиката на страната”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който говори за предизвикателствата пред бранша и нужда от приемането на индустриална стратегия на България. Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ “Подкрепа”, каза: “Аз съм минен инженер, син съм на минен инженер и се гордея с това, което постигаме и с единението, което има при нас.”

В националното честване на миньорския празник от “Асарел-Медет” АД се включиха още инж. Радко Шуманов - директор „Одит и контрол“, инж. Иван Чолаков – директор „Производствени дейности“, инж. Ивайло Василев - директор „Иновации, планиране и развитие”, инж. Иван Андреев – началник на рудник „Асарел“, инж. Стоил Трошанов – началник на цех „Водно-отпадно стопанство, Пречиствателни станции, Екстракция и електролиза“, ръководителят на отдел „Екология“ инж. Мариела Джиджинкова, както и представители на двете фирмени синдикални организации към КНСБ и СМФ „Подкрепа”. 

Предстои „Асарел-Медет“ да отбележи Деня на миньора като свой професионален и фирмен празник, който традиционно чества през последната събота на месец август – на 31 август край откритата сцена в с. Панагюрски колонии.