Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Бизнес

Николов: “Ел Би Булгарикум” е с най-добри месечни показатели за юни и юли през последните 5 г.

   


“Ел Би Булгарикум” е с най-добри месечни показатели за юни и юли през последните пет години, заплатите на служителите са повишени и няма напрежение между служителите и ръководството. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на изслушване в парламента.

Икономическият министър посочи, че след встъпването си в длъжност е бил свидетел на напрежение между тогавашния изпълнителен директор на дружеството, производствената база във Видин, в София, доставчиците, различните търговци и синдикатите. По негови думи недоволството и напрежението се е дължало на недалновидното ръководство от страна на изпълнителния директор. „В този контекст ние сменихме цялото ръководство на “Ел Би Булгарикум”, повишихме заплатите, успокоихме и синдикатите, които бяха пред стачна готовност, прекратихме голям брой граждански договори и открихме комуникацията, както с търговските вериги, така и с международни партньори“, каза още министър Николов.

Той заяви, че най-вероятно през септември или октомври ще има нов договор между “Ел Би Булгарикум” и японската компания “Мейджи”. „Ако действително нещата вървят добре, ние ще имаме нов договор за тази нова производствена база, за новите щамове, което ще бъде гаранция за едно изключително печелившо развитие на това предприятие“, каза още министър Николов.

Д-р Петко Николов съобщи, че с негова заповед от 15 юли е сформирана междуведомствена работна група със задача за изготвяне на мотивирано становище във връзка с преговорния процес, за да се гарантира в максимална степен защита на правата на България и на “Ел Би Булгарикум”, както и за постигане целите на проекта за стратегическо партньорство между дружеството и японската “Мейджи”.

В работната група, участват експерти от Патентното ведомство, ДАНС, ДКК, “Ел Би Булгарикум”, както и от Министерството на икономиката и индустрията. „До момента са проведени няколко заседания и сме пред финализиране на проект на договор, който ще бъде предоставен при предстоящото идване на представители на “Мейджи”“, каза министър Николов.